Salát z červené čekanky
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 1999)
Suroviny1 červená čekanka1 - 2 rajčatapetržel1 - 2 jarní cibulky
Na zálivku: olej, sójová omáčka, sůl, ocet balsamico
Postup přípravy:Červenou čekanku natrháme rukou na menší kousky (nekrájíme, jinak rychle uvadá), smícháme s na osminky nakrájenými rajčaty a jarní cibulkou. Zalijeme octovou zálivkou připravenou smícháním uvedených surovin.
Poznámka DDK:
Červená čekanka - je mírně nahořklá čekanka a má osobitou, vyhledávanou chuť. Při nákupu vybíráme raději menší tj. mladší méně hořké hlavice.
Ocet balsamico - je originální kvasný vinný ocet "Aceto Balsamico" vyráběný v italské Modeně např. firmou "Villa Vittoria již od roku 1889. Je získáván stárnutím zralého moštu pocházejícího z těch nejkvalitnějších výběrových hroznů. Používá se k ochucení ryb, masa, zeleniny, zmrzliny a ovoce. Je dnes běžně k dostání v našich supermarketech. Nesprávně je často nazýván balzámový nebo balsamický ocet (to je již trochu lepší) - je to "ocet balsamico", z originálního názvu "Aceto Balsamico", a basta!
ZPĚT do kapitoly
HOME