Lehký salát z čekankových puků
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 1999)Čekanka salátová - jsou výhonky (puky) mladých listů řepovitého kořene. Puky mají podobu nažloutlých, štíhlých podlouhlých poupat, připomínajících tvarem kukuřici. Listy jsou křehké, bez vláken a vyznačují se vyhledávanou slabě nahořklou chutí.
Suroviny2 čekankové puky1 pomeranč
Na zálivku:citrónová šťáva z jednoho citrónu1/2 lžíce cukrušpetka soliolej
Postup přípravy:Čekankové puky rozkrojíme a natrháme rukou na menší kousky, raději je nekrájíme, protože jinak můžeme přijít o vitamíny a také listy rychleji uvadají.Přidáme na kousky nakrájený pomeranč, který velmi dobře doplňuje a tlumí nahořklou chuť čekanky.Předem si připravíme klasickou "citrónovou zálivku":Smícháme citrónovou šťávu, cukr, trochu soli a přidáme olej. Do salátu nedáváme středový košťál, je nahořklý, proto ho vylomíme i s vlákny!
ZPĚT do kapitolyHOME