Lehký salát z čekankových puků
("Prima vařečka", TV Prima, prosinec 1999)
Čekanka salátová - jsou výhonky (puky) mladých listů řepovitého kořene. Puky mají podobu nažloutlých, štíhlých podlouhlých poupat, připomínajících tvarem kukuřici. Listy jsou křehké, bez vláken a vyznačují se vyhledávanou slabě nahořklou chutí.
Suroviny
  • 2 čekankové puky
  • 1 pomeranč
    Na zálivku:
  • citrónová šťáva z jednoho citrónu
  • 1/2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • olej


  • Postup přípravy:
  • Čekankové puky rozkrojíme a natrháme rukou na menší kousky, raději je nekrájíme, protože jinak můžeme přijít o vitamíny a také listy rychleji uvadají.
  • Přidáme na kousky nakrájený pomeranč, který velmi dobře doplňuje a tlumí nahořklou chuť čekanky.
  • Předem si připravíme klasickou "citrónovou zálivku":
  • Smícháme citrónovou šťávu, cukr, trochu soli a přidáme olej.
  • Do salátu nedáváme středový košťál, je nahořklý, proto ho vylomíme i s vlákny!

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]