Tabouli - libanonský salát (2 varianty)
(Prima vařečka, TV Prima, listopad 2000, arabská kuchyně)
Suroviny
500 g petrželky (aspoň 2 svazečky, jemně nasekat)8 rajčat1 cibule4 lžíce olivového oleje4 lžíce šťávy z citrónu5 lžic drcené pšenice bulgurusůl, pepř1 lžička suché nebo zelené máty
Postup přípravy:Nakrájíme na drobné kousky petrželku a dáme do mísy.Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, cibuli, drcenou pšenici (burgur) a osolíme. Přidáme chilli koření, mátu, citrónovou šťávu podle chuti a olivový olej. Vše dobře, ale zlehka, promícháme. Servírujeme nakladené na talíř s hlávkovým salátem, ozdobené měsíčky a na drobnými kostičkami rajčat. Další verze světově oblíbeného, vydatného a zdravého pšeničného arabského salátu ze zemí Středního Východu následuje. Je obecně velmi vydatný, dobrý a zdravý salát, po vychlazení ve vedrech velmi osvěžující. Drcenou pšenici bulgur jsem dříve zaměňoval, pro její nedosažitelnost, za ovesné vločky, otruby aj. Dnes již bulgur nalezneme v obchodech téměř všude a je opravdu vynikající. V tomto receptu jsem se naučil přidávat do zeleninových salátů hodně, ale opravdu hodně petrželky.:
Salát tabbouleh (tabouli)
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", s. 711, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)
Suroviny125 gr hrubě mleté tvrdé pšenice bulguru600 ml vroucí vody1 stroužek česneku, rozetřený se solí1 lžíce nasekané máty1 lžíce nasekané petrželky8 černých oliv, bez pecek a rozpůlené1 - 2 lžíce citrónové šťávy1 červená paprika bez semínek, rozpůlená2 lžíce olivového olejekůra z poloviny limetky (citrónu)1 lžíce limetkové šťávy3 - 4 jarní cibulky, tence nakrájené40 g velkých solených arašídů nebo kešu oříšků60 - 90 g tvrdého sýra (gruyére)sůl a pepřsnítky máta na ozdobení
Příloha: teplý arabský chléb
Postup přípravy:Hrubě drcenou pšenici obilí (burgur) nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou sahající asi tak 2,5 cm nad povrch.Necháme bobtnat jednu hodinu, až se voda téměř vstřebá.Zatím opečeme na grilu (nebo na hořáku) a pak oloupáme papriky a nakrájíme je na úzké proužky.V misce šleháme olej s česnekem, kůrou a šťávou z citrónu, až se hmota propojí. Přidáme 4,5 lžičky této směsi k proužkům oloupané papriky a zamícháme.Pšenici scedíme, okapeme, vložíme do misky, přidáme nasekané bylinky, cibulky, olivy, arašidy nebo kešu oříšky a také promícháme.Do zbylé zálivky přidáme citrónovou šťávu a zlehka zamícháme do směsi se pšenicí.Salát naklademe na dva talíře, kam položíme také sýr nakrájený na tenké proužky a smíchaný s paprikami.Lžíci této směsi dáme na stranu talíře k pšeničnému salátu a ozdobíme vše lístky máty.
Poznámka DDK:
Další variantu receptu - na salát "tabouli" naleznete uschovaný mezi předpisy Nigelly, jako příloha receptu "Grilovaný jehněčí hřbet. Je také s bulgurem.
ZPĚT do kapitoly
HOME