Tabouli - libanonský salát (2 varianty)
(Prima vařečka, TV Prima, listopad 2000, arabská kuchyně)

Suroviny
  • 500 g petrželky (aspoň 2 svazečky, jemně nasekat)
  • 8 rajčat
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce šťávy z citrónu
  • 5 lžic drcené pšenice bulguru
  • sůl, pepř
  • 1 lžička suché nebo zelené máty


  • Postup přípravy:
  • Nakrájíme na drobné kousky petrželku a dáme do mísy.
  • Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, cibuli, drcenou pšenici (burgur) a osolíme.
  • Přidáme chilli koření, mátu, citrónovou šťávu podle chuti a olivový olej. Vše dobře, ale zlehka, promícháme. Servírujeme nakladené na talíř s hlávkovým salátem, ozdobené měsíčky a na drobnými kostičkami rajčat.
    Další verze světově oblíbeného, vydatného a zdravého pšeničného arabského salátu ze zemí Středního Východu následuje. Je obecně velmi vydatný, dobrý a zdravý salát, po vychlazení ve vedrech velmi osvěžující. Drcenou pšenici bulgur jsem dříve zaměňoval, pro její nedosažitelnost, za ovesné vločky, otruby aj. Dnes již bulgur nalezneme v obchodech téměř všude a je opravdu vynikající. V tomto receptu jsem se naučil přidávat do zeleninových salátů hodně, ale opravdu hodně petrželky.:
    Salát tabbouleh (tabouli)
    (Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", s. 711, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)
    Suroviny
  • 125 gr hrubě mleté tvrdé pšenice bulguru
  • 600 ml vroucí vody
  • 1 stroužek česneku, rozetřený se solí
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 8 černých oliv, bez pecek a rozpůlené
  • 1 - 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 červená paprika bez semínek, rozpůlená
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kůra z poloviny limetky (citrónu)
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 3 - 4 jarní cibulky, tence nakrájené
  • 40 g velkých solených arašídů nebo kešu oříšků
  • 60 - 90 g tvrdého sýra (gruyére)
  • sůl a pepř
  • snítky máta na ozdobení

  • Příloha: teplý arabský chléb

    Postup přípravy:
  • Hrubě drcenou pšenici obilí (burgur) nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou sahající asi tak 2,5 cm nad povrch.
  • Necháme bobtnat jednu hodinu, až se voda téměř vstřebá.
  • Zatím opečeme na grilu (nebo na hořáku) a pak oloupáme papriky a nakrájíme je na úzké proužky.
  • V misce šleháme olej s česnekem, kůrou a šťávou z citrónu, až se hmota propojí.
  • Přidáme 4,5 lžičky této směsi k proužkům oloupané papriky a zamícháme.
  • Pšenici scedíme, okapeme, vložíme do misky, přidáme nasekané bylinky, cibulky, olivy, arašidy nebo kešu oříšky a také promícháme.
  • Do zbylé zálivky přidáme citrónovou šťávu a zlehka zamícháme do směsi se pšenicí.
  • Salát naklademe na dva talíře, kam položíme také sýr nakrájený na tenké proužky a smíchaný s paprikami.
  • Lžíci této směsi dáme na stranu talíře k pšeničnému salátu a ozdobíme vše lístky máty.

    Poznámka DDK:
    Další variantu receptu
    - na salát "tabouli" naleznete uschovaný mezi předpisy Nigelly, jako příloha receptu "Grilovaný jehněčí hřbet. Je také s bulgurem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]