Stojanův taraton - pikantní okurkový salát
(Prima vařečka, TV Prima, výborný druhý den po Silvestru, 1. leden 2001)

Suroviny
  • 1 salátová okurka
  • 200 g jogurtu
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 svazek kopru nebo nakládaný
  • 1 palice česneku
  • 50 g oleje
  • 50 g jader vlašských ořechů na ozdobu
  • sůl
  • voda

    Postup přípravy:
  • Jogurt smícháme s vodou, nakrájenou okurkou, prolisovaným česnekem a koprem.
  • Ozdobíme vlašskými ořechy a podáváme silně vychlazené.
    » Okurky, plody Cucumis sativus, se jedí přes 3000 let, přišly k nám z Asie. Jsme okurková velmoc s hlavním městem Znojmem, ovšem pěstovaly a pěstují se všude, kde to jde. Za mé mladosti se dělaly kyselé nakládané okurky různých velikostí a bývaly různě kořeněné. Němci měli své "Salzgurken" nakládané v soli. Francouzi měli své ostře kořeněné malé okurčičky. Po první světové válce kohosi napadlo nakládané okurky sladit. Zplodil bastarda mezi zeleninou a kompotem. Lidem to zachutnalo. My staromilci, jsme zůstali v menšině. Roku 1960 jsem se ve Vídni těšil na kyselou okurku, ale číšník se na mne udiveně podíval a poučil mě, že se to přece už nedělá. Roku 1936 ještě byly ve Vídni znamenité kyselé i slané okurky, podávané na ledu. Čtvrt století je dlouhá doba i v kuchyňské kultuře.«


    (Prof. Mudr. Vladimír Vondráček, Dr Sc.:"Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]