Tzatziky - řecký okurkový salát
(Ainsley Harriot, pořad TV NOVA "Hrnečku vař"; recept ze stránky Koření od Antonína", řecká kuchyně)V televizním gastronomickém pořadu - kuchařského mistra Ainsley Harriota (BBC2) připravovala pravý řecký okurkový salát "tzatziky" prává řecká hospodyně, v pravé řecké vesnici a z pravého řeckého jogurtu, který si doma sama vyrobila. My budeme postupovat podobně, ale jenom si musíme všechno musíme koupit.
Suroviny pro 2 porce:1 středně velká salátová okurka2 malé bílé husté jogurty (celkem 300 g), nebo kysaná smetana2 lžíce olivového oleje1 lžíce vinného octasvazeček kopru nebo1 lžíce směsi koření "Tzatziky" od Antonínasůl1-2 stroužky česneku
Na ozdobení:
vypeckované olivy
Postup přípravy:Okurku jen částečně zbavíme slupky tak, že vytvoříme podélné pruhy (působí to pak na na nakrájených plátcích okurky ozdobně) a nastrouháme ji. Štávu z okurek dobře prolisujeme přes síto nebo jen tak promačkáním v dlaních.Bílý jogurt bez jakékoliv příchuti rozšleháme s olivovým olejem, vinným octem, přidáme nastrouhaný česnek, nasekaný kopr, vše zamícháme a nalijeme na okurky.
Druhý postup
- je obdobný s tím rozdílem, že jogurt pro zálivku ochutíme přímo směsí koření "Tzatziky", která je dnes už běžně k dostání. Nedáváme tam kopr a pokud to sneseme, přidáme podle chuti česnek. Salát podáváme jako předkrm s bílým chlebem, nebo jako salátovou přílohu. V obou případech saláty dáme do studena vychladit a při podávání ozdobíme černými olivami.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME