Salát z čínského zelíPekingské zelí - se v našich obchodech se vyskytuje pod nesprávným názvem "čínské zelí. Není to detailismus, ale pekingské zelí (Brassica pekinensis) tvoří hlávky, také je nazýváno "pe-tsai". Čínské zelí (Brassica chinensis) má volné tužší listy a nazývá se "pak-soi". Trh tedy nesprávně určil tuto zeleninu jako čínské zelí. Nejvíce se pekingské zelí skutečně pěstuje kolem Pekingu. Od l9. stol. je známo v Evropě a teprve několik desetiletí u nás.V kuchyni nejlépe upravujeme příčně nakrájené listy na křehký salát. Dá se také vařit, dusit, zapékat, připravovat z něho polévky, do čínských pokrmů atd.
V našem receptu použijeme dostupnější tzv. "čínské zelí"
Suroviny:1 čínské nebo pekingské zelí1 červená paprika
Na zálivku:2 lžíce sójové omáčkylžička cukručesnekchilli nebo caneyský pepřvinný ocettrochu zázvoruhouby (jidášovo ucho, hlíva ústřičná aj.)loupané mandle
Postup přípravy:
Čínské zelí nakrájíme na větší kousky, papriku na větší kostičky a dáme do mísy.Zvlášť si připravíme zálivku smícháním sójové omáčky, octa, česneku, chilli, malého množství zázvoru a cukru. Zálivkou nalijeme a rozkrájenou zeleninu lehce promícháme dvěma lžícemi.Nahoru nalijeme směs na oleji orestovaných hub a mandlí.Pekingské zelí, (Brassica pekinensis) - je jemná listová zelenina příbuzná s naším zelím. Pochází z Číny, kde bylo kulturní plodinou již v 3. století. Předpokládá se, že jde o spontánního křížence čínského zelí a vodnice, neboť prý v přírodě nebylo nikde nalezeno divoce rostoucí. Do Evropy se pekingské zelí dostalo někdy před rokem 1790 přes Vietnam. U nás se s prvními pěstitelskými pokusy začalo kolem roku 1930. Pekingské zelí je nízkoenergetická zelenina. 1 kg má 665 kJ. Je bohaté i na i vitaminy, zejména čerstvé mladé listy mají více vitaminu C než citróny, obsahuje i karoten, niacin, vitaminy Bl, B2 a jiné. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, dále vápník, hořčík, železo, síru, malé množství sodíku a dalších látek. Obsahuje protisklerotické složky a látky s hojivým účinkem na zažívací trakt.
Salát z pekingského nebo čínského zelí a rajčat
Suroviny:1/2 hlávky pekingského nebo čínského zelí3 - 4 rajčata, spařená a oloupaná2 vejce uvařená natvrdo
Na zálivku:3 lžíce smetany1 lžíce hořčice2 lžíce sójového nebo slunečnicového oleješpetka cukrusůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Čínské zelí očistíme, omyjeme a najemno nakrouháme.Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme na kousky a najemno nakrájenáí již vychladlá vejce uvařená natvrdo.
Zvlášť připravíme zálivkuPo smíchání smetany, hořčice s olejem přidáme do směsi špetku soli a cukru.Touto zálivkou polijeme zeleninovou směs, promícháme a dáme na 30 minut do ledničky.Tak získáme znamenitý zdroj vitamínu C a další cenných látek.
ZPĚT do kapitolyHOME