Císařský salát I
("Prima varečka" TV Prima, únor 2001, předvedl Jirka Král český kuchař z Los Angeles)

Suroviny
  • 2 druhy zeleného salátu (ledový, římský), natrháme na kousky
    Na zálivku:
  • 2 stroužky česneku, utřeme se solí
  • 4 sardelová očka, rozmačkáme na pastu
  • 1 žloutek
  • 1/3 šálku olivového oleje
  • 1 lžíce francouzské hořčice
    Na posypání
  • 4 lžíce parmazánu
  • 2 šálky osmažené housky


  • Postup přípravy:
  • Natrháme saláty do misky.
  • Připravíme zálivku rozmícháním rozmačkaných oček a smícháním se žloutkem, utřeným česnekem a hořčicí.
  • Dobře rozmícháme a přidáváme do směsi za míchání olej (mělo by se to podobat po chvilce míchání tatarské omáčce).
  • Připravenou zálivku vmícháme lehce do listů salátu a celé posypeme parmazánem.
  • Můžeme si to zjednodušit použitím tatarské omáčky do které zamícháme rozmačkaný česnek.
    »"Sedni si nejdražší, než se uvaří rýže, povím ti, jak se dělá salát se slaninou. Když přinesu salát z vlastní zahrady, nikdy ho neumývám, ale jen "opráším". Nakrájím na malé kousky tučnou slaninu a vypeču ji, vylovím hnědé křupavé škvarky a ukložím je do tepla. Ve vyškvařeném tuku svařím běžné množství octa, soli, pepře a špetku cukru, naleji to všechno na salát smíchaný s pažitkou a škvarky; salát se hned jí s černým chlebem. To je staromládenecké jídlo v době, kdy už salát není křehký - trochu málo, řekneš, ale mně to stačí (někdy)"«

    (Jakob Flach:"Salát se slaninou", Minestra, Frankfurt n. Mohanem, 1981)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]