Vaření rýže podle druhu
(Reinhardt Hess aj.:" Speciality z celého světa", str.251, Nakladatelství Jan Vašut s.r.o. Praha, 2005)
Vaření zrnité rýže:
Vařená rýže při této klasické metodě ztrácí hodně chuti. Nejlepší je použít rýži patna nebo paraboiled.
Postup přípravy:Přivedeme k varu dostatečné množství vody.Základní pravidlo je "na 10 dílů vody dáme 1 díl rýže" a počítáme 50-60 g na osobu.Rýži vsypeme do vody a za občasného míchání vaříme bez pokličky asi 15-18 minut na skus (zkusíme jedno zrnko)Slijeme a necháme ji na cedníku okapat.Pokud ji chceme ještě mít zrnitější, rozložíme ji na plech.Na plechu na ni rozdělíme vločky másla a při 100°C ji necháme ještě 5 minut sušit v troubě.
Vaření indické rýže basmati (chawy):Na tuto voňavou přílohu propláchneme 70 g rýže na osobu vlažnou vodou (rýže se nesmí "leknout") a necháme ji okapat Přivedeme k varu 115 ml vody, vsypeme rýži, malinko osolíme a přidáme kousek másla.Když voda začne znova vařít, stáhneme oheň, počkáme až se voda sklidní.Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi 12 minut.Uvařenou rýži vidličkou promícháme a necháme odejít páru.
Vaření čínské lepkavé rýže:
V Číně je táto rýže tradičním základem potravy, dá se jíst dobře hůlkami.Propláchneme 70 g rýže na osobu (dlouhozrnná patna), necháme ji okapat doplníme 135 ml studené vody, trochu osolíme a bez pokličky vaříme.Když se na povrchu rýže začnou utvářet prohlubně (jako malé krátery), stáhneme oheň na minimum a dusíme rýži pod pokličkou asi 18-20 minut.Hrnec sejmeme z ohně a rýži necháme pod pokličkou ještě během 10 minut dojít - Číňané říkají "odpočinout".Pak rýži nakypříme hůlkami nebo vidličkou.
Vaření japonské lepkavé rýže:
Tato varianta se hodí k mnoha japonským pokmům a po speciálním ochucení i na sushi (viz recept DDK)
Propláchujeme 65 g lepivé rýže (ketan) na osobu tak dlouho, dokud voda není čistá.Rýži necháme okapat a pak ji pomalu přivedeme k varu s 65 ml vody bez soli.Zamícháme a 2 minuty necháme bez pokličky vařit.Pak rýži přiklopíme pokličkou a necháme ji na minimálním ohni 15 minut měknout.Hrnec stáhneme z ohně, sundáme pokličku, přes hrnec dáme utěrku, aby nasála páru.Po 15 minutách rýži nakypříme hůlkami.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME