Španělská paella na grilu
(Z časopisu "Apetit", září 2007, španělská kuchyně)
Španělská paella - je pokrm ze španělské Valencie. Tradičně je připravován na otevřeném ohni na specielní pánvi na paellu - nízké a velmi široké. Třeba nám bude babí léta ještě přát a vychutnáme si paellu s přáteli u ohně na zahradě a pánev postavíme na rošt nad žhnoucí uhlíky. Pokud nemáme tu pravou pánev na paelu, můžeme použít jakoukoliv jinou, ale co nejširší pánev a s nižšími okraji. Míchat budeme plochou a dlouhou vařečkou a také si vezmeme raději rukavice proti popálení. Pokud neseženeme pravou španělskou klobásu chorizo, bez obav použijeme nějakou naši dobrou paprikovou klobásku. Dáme pozor i na výběr správné kulatozrnné rýže, která lépe saje kapalinu, než rýže dlouhozrnná, které se vyvarujeme. Krevety můžeme koupit mražené z Nowaco, ale nemusí v naší paelle být, pokud na ně nejsme ještě zvyklí.
Paella z ValencieSuroviny pro 6 osob:
  • 1 cibule, na kostičky
  • 3 stroužky česneku, posekané najemno
  • 450 g kuřecích prsíček nebo stehýnek bez kůže a kostí, na kostičky asi 2x2cm
  • 450 g zralých rajčat, nadrobno
  • 1 červená paprika (lusk), bez semínek pokrájená
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 100 g jemně pokrájeného kořeněného choriza nebo jiné podobné paprikové klobásy, na plátky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 200 g zelených fazolek, očištěných a nakrájených
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 450 g kulatozrnné rýže (calasparra nebo arborio)
  • 2 litry zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • špetka šafránu (v nouzi safloru)
  • 300 g syrových neloupaných krevet
  • velká hrst zelené petrželky
  • silné skrojky citrónu při podávání

    Postup přípravy:
  • Připravíme gril, který zapálíme minimálně 3/4 hodiny před přípravou paelly, aby uhlíky byly jen šedavé a teplo bylo po mřížkou bylo stejnoměrné.
  • Všechny suroviny připravíme podle rozpisu a postavíme je poblíž pánve - grilu, aby byly okamžitě po ruce.Tradiční paella na grilu
  • Pánev postavíme na mřížku grilu a rozehřejeme polovinu oleje.
  • Přidáme plátky kořeněné uzeniny a zprudka je osmažíme, aby mírně zhnědly a byly křupavé.
  • Během opékání je jednou nebo dvakrát obrátíme a vyjmeme je, dáme stranou na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby vsákla přebytečný tuk.
  • Do pánve nalijeme zbývající olej a chvíli počkáme, než se rozehřeje.
  • Pak najednou přihodíme všechny kousky kuřete a osmahneme je ze všech stran dozlatova.
  • Občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu pánve.
  • Jakmile je kuřecí maso osmahnuté, vmícháme cibuli i česnek a ještě 3 až 4 minuty všechno společně smažíme.
  • Když cibule s česnekem zesklovatí a změkne, přihodíme do pánve rajčata a papriku, osolíme a opepříme.
  • Krátce prohřejeme a přidáme fazolky a vše zasypeme sladkou paprikou; promícháme.
  • Nakonec přidáme rýži, chvíli ještě mícháme, aby zrnka začala nasávat olej a vůně z pánve a smažíme až začne rýže lehce hnědnout, téměř se přichytávat ke dnu pánve.
  • Ve chvíli, kdy rýži hrozí již skoro připálení, vlijeme do pánve dvě naběračky horkého vývaru a přidáme šafrán (saflor, kurkumu).
  • Když začne tekutina bublat a vsakovat se do rýže, přidáme další naběračku horkého vývaru a pečlivě zamícháme.
  • Tak pokračujeme v přilévání vývaru a míchání ještě asi čtvrt hodiny, až rýže dostatečně změkne.
  • Do pánve vrátíme osmahnutou klobásu a přidáme syrové neloupané krevety (nemusí být).
  • Obsah pánve povaříme ještě dvě až tři minuty, až krevety zrůžoví, pak dosolíme a opepříme podle chuti.
  • Pánev sejmeme z mřížky a její obsah necháme asi pět minut vychládat a odpočívat, potom teprve vmícháme sekanou petržeku.
  • Rozdělíme na talíře a každou porci podáváme ozdobebnou skrojkem citrónu.
  • Můžeme také pánev postavit doprostřed stolu a každému stolovníkovi dát do ruky dřevěnou lžící, ať si nabírá kolik chce - jako ve Španělsku!

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]