Arabské kitrí - rýžový pilaf s čočkou
(Václav Bervida:"Arabské menu", s. 645, ČTK Repro Praha, 1988, arabská kuchyně")
Kitrí - rýžový pilaf s čočkou v arabské kuchyni je nepochybně indicko-perského původu (viz biriani s čočkou neboli kichdi). Běžně se podává k masitým jídlům, což je na středoevropský vkus poměrně vydatné. Často se servíruje při ramadánové večeři neboli "iftáru" ke skopovému. Můžeme pokrm konzumovat i samostatně jako hlavní jídlo.
Suroviny:
  • 100 g rýže
  • 100 g čočky
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1/2 lžičky koření karí
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Čočku uvaříme doměkka ve vodě; vody dáme tolik, aby asi pět centimetrů přečnívala nad luštěninou.
  • Pak vodu slijeme a čočku prozatím dáme stranou.
  • V oleji asi během dvou minut osmahneme česnek, přidáme protlak, koření karí a sůl.
  • Za stáleho míchání směs smažíme další dvě minuty, pak přidáme rýži, uvařenou čočku.
  • Stále pak mícháme dokud se součásti směsi řádně nepropojí.
  • Přilijeme vývar nebo vodu, přivedeme kapalinu do varu, pak oheň zmírníme.
  • Nádobu přiklopíme poklicí a necháme dusit, dokud se kapalina nevstřebá a rýže není měkká.
  • Pokrm kitri necháme asi deset minut odpočinout a podáváme.
    »V Iránu se rýže pěstuje v provinciích ležících u Kaspického moře, je považována za jednu z nejlepších. Jakostní rýže je aromatická a její zrnka jsou dlouhá. Speciální druh přípravy rýže - máčení, vaření a posléze napařování má za účel, aby si rýže zachovala svou přírodní vůni a kvalitu a zrnka se oddělovala jedno od druhého. Připravit takto rýži je opravdu umění, který Iránci dobře ovládají. Již z dob vlády perské dynastie Sasánovců (224-651) nacházíme zmínky o jídlech s rýží podávaných tehdy ovšem pouze na královském dvoře. Rýžové "polouv" - pilav patřilo k oblíbeným jídlům. Svědčí o tom proslulá veršovaná satira Obejda Zakániho (1280-1371) Múš va gorbe - Myš a kočka. Polou neboli pilav zde nechybí mezi pochoutkami, které přinesla myší delegace kočce, když jedna z myší v mešitě zaslechla, jak kočka se dává na pokání a přísahá, že už nebude požírat myši: "Hned sedm myší - a urozených vezír či zeman je každičká z nich, vzplanuvše ke kočce v milostném žáru, nabralo vzácných a rozličných darů. Ta první v tlapičce má láhev vína, pečená jehňata přináší jiná, na míse rozinky, běží ta třetí, další zas s talířkem datlí sem letí, nádobku se sýrem přináší pátá, jogurt a koláčky, šestá zas chvátá, sedmé tác s pilavem na hlavu dali a šerbet z ománských citrónů zralých.
    (Jiřina Panzová: "Co a jak se jí v Iránu", Nový Orient, str. 358, čís. 10, 2001)
    Myší delegace - kresba zdroj






    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]