Indická rýže s ovocem a kari
("Prima vařečka" TV Prima, leden 2001, bezmasé jídlo, indická kuchyně)
»Rýže zlátne na polích, vítr sladce vane,
z háje kukačky zní smích - hlas mé milované,
Náhle ztich ten sladký smích - srdce touhou plane,
rýže zraje nas polích, voní jak tvé dlaně.«

(Ze starotamilské sbírky "Aingurunútu", Kamil Zvelebil, SNKL Praha,1957)
Suroviny:
  • 200 g dlouhozrnné rýže
  • 2 jablka oloupaná na plátky
  • banán na kolečka
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rozinek
  • olej
  • kari
  • sůl


  • Postup přípravy:
  • Rýži několikrát propláchneme ve vodě a dáme vařit do většího množství vroucí vody po dobu asi 10 minut.
  • Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky a banán nakrájíme na kolečka.
  • Jablka orestujeme na oleji a přidáme, med, rozinky, malinko kari, banán.
  • Zalijeme trochou vody, vše krátce povaříme, ke směsi přidáme rýži a podáváme.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]