Grilovaný okoun v omáčce tahini
("Jak chutná Libabon" TV Spektrum, 2001, arabská kuchyně)
Suroviny:1,5 kg mořský okoun2 šálky dlouhozrnné rýžekmínpepř, sůl500 g cibule, nakrájetmlékošafrán nebo kurkumapomerančová šťávalimetková šťávasezamová pastapiniové oříšky
Příloha: šafránová rýže s piniovými oříšky.
Postup přípravy:Rybu vážící cca 1,5 kg, očistíme a nalijeme na ni trochu oleje, pomažeme povrch a dáme grilovat.Mezitím propláchneme dva hrnky rýže a do hrnku a pánve nalijeme trochu oleje.Nakrájíme cibuli, kterou rozdělíme mezi hrnec a pánev a tu na pánvi osmažíme dozlatova.Opražíme trochu šafránu (nebo kurkumy) a namočíme ho pak do mléka.Když cibule v hrnci začíná právě zlátnout, část cibule necháme v hrnci, přidáme dva šálky propláchnuté dlouhozrnné rýže a potom spousty kmínu; kořením nešetříme. Teď přijde na řadu bílý pepř, nakonec šafrán máčený v mléce (šafrán můžeme nahradit kurkumou, chuť pokrmu se však změní).Rýži zalijeme třemi hrnky vařící vody, nebo rybího vývaru a necháme chvíli vařit.
Připravíme sezamovou pastu (neboli "tchinu"), která je v Libanonu a teď je známá u nás jako "tahini" a je k dostání jako pasta.Smícháme pastu s pomerančovou a limetkovou šťávou, přidáme sůl a bílý pepř. Hmota by měla mít podobnou konzistenci jako jogurt.Do směsi přidáme druhou část osmažené cibule a hotovou omáčku mírně ohřejeme, ale jen tak, aby nezačala vařit.Zatím již máme hotovou šafránovou rýži.Grilovaného mořského okouna rozkrájíme na menší kousky, při podávání přelijeme omáčkou a nahoru ještě nasypeme piniové oříšky.Rýži podáváme na zvláštním talířku a ozdobíme ji smaženou cibulí a piniovými oříšky.
ZPĚT do kapitolyHOME