Grilovaný okoun v omáčce tahini
("Jak chutná Libabon" TV Spektrum, 2001, arabská kuchyně)
Suroviny:
  • 1,5 kg mořský okoun
  • 2 šálky dlouhozrnné rýže
  • kmín
  • pepř, sůl
  • 500 g cibule, nakrájet
  • mléko
  • šafrán nebo kurkuma
  • pomerančová šťáva
  • limetková šťáva
  • sezamová pasta
  • piniové oříšky
    Příloha: šafránová rýže s piniovými oříšky.

    Postup přípravy:
  • Rybu vážící cca 1,5 kg, očistíme a nalijeme na ni trochu oleje, pomažeme povrch a dáme grilovat.
  • Mezitím propláchneme dva hrnky rýže a do hrnku a pánve nalijeme trochu oleje.
  • Nakrájíme cibuli, kterou rozdělíme mezi hrnec a pánev a tu na pánvi osmažíme dozlatova.
  • Opražíme trochu šafránu (nebo kurkumy) a namočíme ho pak do mléka.
  • Když cibule v hrnci začíná právě zlátnout, část cibule necháme v hrnci, přidáme dva šálky propláchnuté dlouhozrnné rýže a potom spousty kmínu; kořením nešetříme.
  • Teď přijde na řadu bílý pepř, nakonec šafrán máčený v mléce (šafrán můžeme nahradit kurkumou, chuť pokrmu se však změní).
  • Rýži zalijeme třemi hrnky vařící vody, nebo rybího vývaru a necháme chvíli vařit.
    Připravíme sezamovou pastu (neboli "tchinu"), která je v Libanonu a teď je známá u nás jako "tahini" a je k dostání jako pasta.
  • Smícháme pastu s pomerančovou a limetkovou šťávou, přidáme sůl a bílý pepř. Hmota by měla mít podobnou konzistenci jako jogurt.
  • Do směsi přidáme druhou část osmažené cibule a hotovou omáčku mírně ohřejeme, ale jen tak, aby nezačala vařit.
  • Zatím již máme hotovou šafránovou rýži.
  • Grilovaného mořského okouna rozkrájíme na menší kousky, při podávání přelijeme omáčkou a nahoru ještě nasypeme piniové oříšky.
  • Rýži podáváme na zvláštním talířku a ozdobíme ji smaženou cibulí a piniovými oříšky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]