Čínský rybí ozdobný talíř
("Prima vařečka", TV Prima, listopad 2000, dle kuchaře čínského velvyslanectví v Praze pana Lou Guo-Ginga, čínská kuchyně)

Suroviny:
Na rybí ragů:
  • 1 ks mořské ryby (např. pražma)
  • olej
  • česnek
  • zázvor oloupaný
  • pórek
  • sečuánská sójová pasta
  • pálenka z obilí např. režná
  • 3 lžičky sojové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 13 lžiček kuřecího vývaru
    Příloha: rýže
  • Na zelovou náplň:
  • 1 ks sladkovodní ryby např. amur
  • voda
  • 2 bílky
  • sůl
  • wej-su (glutasol)
  • pálenka (brandy, rýžové víno)
  • malé čínské zelí "jonthaj" nebo něco podobného, hlavně ať je to zelené např. špenát aj.)
  • červená paprika na ozdobení
    Na omáčku:
  • máčený škrob
  • sezamový olej
  • sůl

  • Postup přípravy:
  • Z ryby odkrojíme hlavu a z bočních částí se uříznou celkem dva filety seříznutím pruhu masa podél páteře z každé strany.
  • Z filetů vybereme zbývající kostičky pinzetou, a odřízneme ploutve a jiné tvrdé části.
  • Šikmým řezem (nůž je při řezu nakloněn méně jak 45°, rozdělíme filátka na porce.
  • Rozpálíme pánev wok s větším množstvím oleje, aby byly porce po vložení ponořeny.
  • Do oleje vložíme postupně porce ryby, ale jen tolik, aby se nedotýkali.
  • Pak olej scedíme a rybu vyjmeme a dáme stranou.
  • Na pánev vrátíme trochu oleje a vložíme na plátky nakrájený česnek, zázvor a pórek rozříznutý na delší a širší pásky.
  • Přidáme sečuánskou sójovou pastu, chvíli čekáme až se pokrm rozvoní a pak přidáme již osmaženou rybu.
  • Přilijeme sójovou omáčku, cukr a kuřecí vývar.
  • Necháme přejít varem a v této chvíli můžeme nádobu přiklopit víkem a pokrm podusit na mírném ohni.
  • Malé zelíčko (nebo podobnou zeleninu), očistíme a spaříme a vložíme do studené vody.
  • Rozmixujeme rybí maso z druhé ryby, které bylo mezitím marinováno ve výluhu pórku a zázvoru.
  • Do rozmělněné hmoty přidáme bílky,sůl, wej-su (glutasol) a pálenku s trochou vody a vše rozmícháme velmi dobře prsty.
  • Takto připravenou v podobě vytvarovaného válečku klademe na širší konec zeleniny, abychom vytvořili dojem zelené ryby s bílým bříškem s očičkami vyrobenými s červené papriky a zelenými obloučky z pórku.
  • Tady si trochu pohrajeme a vytvoříme podobu zeleninových"pseudorybiček", které poskládáme do zapékací misky.
  • Misku pak vložíme do pařáčku (hrnce s vodou a se sítem) a v páře podusíme.
  • Podáváme na velkém talíři tak, že tmavě zbarvené rybí ragů dáme doprostřed (pozor ať se nám ryba nerozsype!) a kolem po obvodu talíře úhledně rozmístíme do kruhu naše "pseudorybičky" vytvořené z podlouhlé zeleniny a z rybí směsi.
  • Na ně nalijeme pomocí lžíce omáčku připravenou ze škrobu, vody a sezamového oleje.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]