Smažený kapr

Kapr v trojobalu - Kapr v mandlovém kožíšku - Smažený kapr zapečený se sýrem - Kapr smažený v těstíčku - Kapr smažený ve vinném těstíčku
Smažení - je velmi chutný a tím i oblíbený způsob přípravy i rybích jídel. Není proto divu, že se smažený kapr stal tradiční štědrovečerní večeří v Čechách, na Moravě i Slezku. Postup a způsoby jeho smažení jsou všeobecně známé a byly již obecně popsány v úvodní kapitole "Základní způsoby tepelné úpravy pokrmů" této sbírky. Na smažení ryb můžeme použít všechny způsoby zde popsané, tj. smažit na menším množství tuku na pánvi, fritovat v oleji. Smažit můžeme v mouce (pomlynářsku), v klasickém trojobalu (mouka, žloutek, strouhanka); v máslových žloutcích a strouhance; v máslových žloutcích, vejci a strouhance; oleji a strouhance; v těstíčku (z mléka, piva, vína, vajec mouky a soli). Ryby před smažením osolíme, popřípadě pokapeme citrónovou šťávou nebo octem a necháme odležet, nejlépe přes noc v mléce. Při pozvolném smažení dáváme pozor, aby se nám rostlinný olej nepřepaloval a je doporučováno přidat do oleje kousek mrkve nebo cibule, abychom odejmuli případnou příchuť po připálení a vlhkostí zeleniny poněkud regulovali teplotu oleje. Při smažení v malém množství tuku se nabádá (M. Pohunek) smažit nejdříve zvolna pod pokličkou (?) a pak rybu obrátít a na druhé straně ji prudčejí dosmažit. Můžeme nakonec smažit i v troubě na malém množství tuku např. pod zapnutým vrchním topením. Je také doporučováno (L. Vlachová) jednotlivé rybí porce namočit ještě před smažením na 15 - 20 minut do osoleného a opepřeného mléka, pak rybu dobře osušít, obalít a teprve usmažít. Podle velikosti smažení porce trvá 8-12 minut. Při smažení kapra v trojobalu doporučuje Richard Fuchs z hotelu "Four Seasons" v Praze: a)- dvojím obalením zajistít, že bude obal maximálně křupavý i druhý den, b)- na smažení použít neutrální rostlinný olej (např. řepkový) a chuťové obohacení zajistít přídavkem sádla, česneku, rozmarýnu a pak máslem přidaným až na závěr smažení, d)- při smažení pilně přelévát porce horkým tukem, obal pak krásně zezlátne a zkřehne.
Smažený kapr v trojobalu
Suroviny:
  • 6 porcí kapra
  • 2 vejce
  • hladká mouka a strouhanka na obalení
  • sůl a pepř
  • tuk na smažení
    Postup přípravy:
  • Očištěného a vykuchaného kapra naporcujeme, případně opatrně vykostíme a aby získal jemnější chuť zakápneme je lehce citrónem a necháme přes noc naloženého v mléce.
  • Porce ryby osušíme, osolíme, lehce okmínujeme nebo opepříme, obalíme nejdříve v prosáté mouce, rozšlehaném vejci rozšlehaným s mlékem a nakonec ve jemné strouhance.
  • První dvě fáze obalování můžeme zopakovat, obal bude hutnější a vydrží delší dobu křupavý.
  • Smažíme v horkém oleji, ke kterému přidáme sádlo česnek a rozmarýn, rRybu smažíme jen pozvolna a nakonec přidáme pro chuť trochu másla.

    Smažený kapr v mandlovém kožíšku
    Suroviny:
  • 4 porce kapra
  • sůl a bílý pepř
  • olej na smažení
  • máslo, není nutné
  • Na obalení:
  • 1-2 vejce
  • asi 15 mandlí, oloupaných a nasekaných
  • 1 houska, na velmi malé kostičky
    Postup přípravy:
  • Housku nakrájenou na malinké kostečky smícháme s nakrájenými oloupanými mandlemi.
  • Jednotlivé porce kapra očistíme opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
  • Potom jednotlivé porce namáčíme do rozmíchaného vejce a obalíme místo ve strouhance v housce s mandlemi.
  • Položíme na pánev s horkým olejem a osmažíme dozlatova.
  • Osmažené porce vyjmeme, necháme na ubrousku okapat a dle chuti na talíři potřeme máslem.

    Smažený kapr zapečený se sýrem
    Suroviny:
  • 6 porcí kapra usmaženého v trojobalu
  • 60 g nastrouhaného sýra (ementál, čedar apod.)
  • 30 g másla>
    Postup přípravy:
  • Čerstvě usmažené porce ryby předchozím způsobem narovnáme do pekáče, posypeme strouhaným sýrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
  • V horké troubě povrch krátce zapečeme.

    Kapr smažený v těstíčku
    Suroviny:
  • 6 porcí kapra
  • pepř a sůl
    Na marinování:
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička oleje
    Na těstíčko
  • 5 lžíc mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 2 bílky na sníh
  • tuk na smažení
    Postup přípravy:
  • Mouku smícháme s olejem a trochou teplé vody a necháme chvíli stát pod pokličkou.
  • Porce ryby osolíme opepříme a pokapeme citrónovou šťávou smíchanou se lžičkou oleje a necháme 15-20 minut proležet.
  • Pak do těstíčka vmícháme sníh z bílků a namáčíme do něho jednotlivé kousky ryby a usmažíme po obou stranách v rozehřátém tuku.

    Kapr smažený ve vinném těstíčku
    Suroviny:
  • 4 porce kapra (120-150 g)
  • sůl a mletý pepř
  • hladká mouka
  • tuk na smažení
    Na těstíčko:
  • 100 ml bílého vína
  • 1-2 vejce
  • sůl
  • polohrubá mouka na přiměřené zahuštění
    Postup přípravy:
  • Porce kapra dvakrát podélně nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
  • Potom je namáčíme do těstíčka připraveného smícháním vína, žloutků, soli, mouky a sněhu z bílků.
  • Vložíme je do rozehřátého tuku a zvolna smažíme dozlatova.
  • Podáváme s bramborovým salátem nebo opékanými bramborami a hodně obložené zeleninou.

    Poznámka DDK:
    Kapr v pivním těstíčku
    - jsem nalezl na stránkách České tradice" ve vánočních receptech. Jde o další zpestření chutě smaženého vánočního kapra použitím piva a papriky. Kapra naporcujeme na podkůvky, osolíme a potřeme třeným česnekem. Necháme asi dvě hodiny odležet. Potom porce postupně obalíme v hladké mouce, rozšlehaných 2 vejcích smíchaných asi s 50 ml piva a nakonec ve strouhance smíchané s 2 lžícemi pálivé papriky. Obalené porce smažíme na kvalitním olivovém oleji (doporučuji také řepkový - DDK) a podáváme s bramborovým salátem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]