Čínský kapr Liu
(Thang Jung-Ling a Laděna Šíbrová: "Domácí čínská kuchyně", Obrazová kuchařka, Panorama Praha 1988, čínská kuchyně)
Když si koupíme např. o Vánocích nějakého toho kapříka navíc, případně když si budeme chtít i toho "vánočního" letos připravit nějak jinak než smaženého se salátem, tak zkusíme tento čínský recept. "Plátky kapra Liu" připravujeme z vykostěného kapřího masa. To vykostění nemusíme brát zas tak doslova. Bude spočívat v odříznutí páteře a velkých žeberních kostí za účelem získání plátků - filetů.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 800 g kapra (půlka většího kapra)
  • větší množství oleje na smažení
    Na zálivku (omáčku):
  • 250 ml rybího vývaru nebo jiný např. i hovězí kostka
  • 1 pórek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka chilli koření
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička škrobu
  • asi 3 lžíce oleje
    Na těstíčko:
  • 2 bílky
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • voda nebo alkohol na rozředění

  • Postup přípravy:
  • Kapra tedy nejprve vykostíme. Jak?
  • Kapří půlku položíme kůží na prkénko a nožem odřízneme páteř. přitom kapra přidržujeme plochou sevřených prstů levé ruky a pod rukou (!) odřízneme velké žeberní kosti.
  • Nepodaří-li se nám to najednou stačí, když po částech odřízneme od kostí tenké pláty masa - filetky.
  • Pak uřízneme konec ocasu, kde bývá hodně drobných kostí a zpracujeme ho raději jinak (např. v polévce).
  • Rybu pak otočíme, kůži nařízneme a stáhneme a na prkénku nám teď leží nevysoký plát kapřího masa.
  • Z jeho povrchu po vlákně nařežeme kousky velké jako dětská dlaň a silné asi 3 mm.
  • Nesolené plátky namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji cca 5 minut, až obal mírně ztmavne.
  • Zlatavou barvu dodá plátkům zálivka, kterou připravíme zvlášť ve větší pánvi.
    Příprava zálivky (šťávy):
  • Nejprve na oleji osmažíme pórek nakrájený na šikmé nudličky (případně i česnek - DDK), pak přidáme vývar, sójovou omáčku, zázvor, chilli a cukr (zmírňuje pálivost chilli - DDK).
  • Povaříme asi 5 minut, přidáme ocet a promícháme, (místo octa můžeme přidat rýžové víno "shao-sing" nebo sherry a dochutit "wei-su" - glutasolem).
  • Do této omáčky vložíme osmažené plátky ryby a když vzápětí zvláční, zakápneme šťávu škrobem rozmíchaným v trošce vody.
  • Pak obsah pánve protřepeme, rybu přemístíme na mísu a zalijeme šťávou.
  • Jíme čínskými hůlkami . . . no přece - jak jinak? Ježíšek chvilku počká!

    Poznámky DDK:
    Čínské jídelní hůlky
    - a servírování na čínském porcelánu naše jídlo zpestří a ozvláštní, ale musíme vědět jak s nimi zacházet. Z vlastní zkušenosti vím, že jejich používání umožňuje daleko lépe a déle čínské jídlo vychutnávat a procíťovat. Tyto pomůcky totiž neumožňují jíst hltavě, rychle a velké kusy potraviny. Naopak umožňují, ve společnosti našich blízkých a přátel, déle vychutávat lahodnost připraveného pokrmu. Nezanedbatelný je i pocit přítomnosti dálek, starých tradicí a naše jídlo se nestane jenom prostředkem k nasycení.

    Technika jídelních hůlek - není zase až tak obtížná. Chce to jen znát správný způsob jejich uchopení, snad trochu praxe a z počátku malinko trpělivosti a trenovanosti. Číňané v klasické kuchyni nikdy nepoužívali jídelní příbory našeho typu, a tak hůlky sloužily i v kuchyni jako vařečky, vidličky nebo šlehací metly. Jídelní souprava sestává ze dvou více méně zdobených, zašpičatělých hůlek z různých materiálů (dřevěné jednoduché, lakované i malované, kostěné i z umělých hmot). Jedna - spodní hůlka je nepohyblivá a druhá horní je pohyblivá. Nepohyblivou hůlku vložíme levou rukou silnějším koncem do prohlubně mezi palcem a ukazováčkem. V této poloze ji stabilizujeme podepřením prsteníkem (1), který ji silně přitlačuje k spodnímu kloubu palce. Pohyblivou hůlku vsuneme levou rukou mezi bříšky palce, ukazováčku a prostředníčku. Držíme ji jako psací pero. Obě hůlky držíme rovnoběžné asi ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe (obr. 2). Při jídle pohyblivou hůlku ovládáme ohýbáním ukazováčku a prostředníčku. Bříško palce ji z druhé strany vůči těmto prstům přitlačuje a v této poloze drží. Natáhnutím ohnutých prstů (ukazováčku a prostředníčku) se obě hůlky otevřou a jejich ohnutím dolů směrem do dlaně naopak špičky hůlek sevřeme a uchopíme (sláva!!!) lahodné sousto jako pinsetou (4). Pěkne instrukční obrázky najdeme také na stránce How to Hold the Chopsticks? (ignorujeme stažení japonštiny - klidně klikneme storno). Důležitá je také délka a síla konců hůlek a tvar sousta. Nejlépe, když ukryjeme příbory a hlad nás to brzy naučí.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]