Zapečený hejk se smetanou
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 1997, pro 4 osoby)
Suroviny: 500 g kuchaného hejka150 g žampionů1 větší cibule100 ml oleje80 g ementálu50 ml šlehačky50 ml bílého vína1 lžička hladké mouky2 lžíce máslacitrónmletý pepřmuškátový oříšeksůl
Příloha: bramborové krokety a salát z čerstvé zeleniny
Postup přípravy:Rozmrazeného hejka opereme a podél páteře nožem vyřízneme dvě filátka.Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, žampiony na plátky ještě překrájíme a promícháme s pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a trochou nastrouhané citrónové kůry.V kastrolu rozehřejeme olej, dáme do něj žampiónovou směs a nahoru urovnáme nakrájené rybí porce.Osolíme, podlejeme bílým vínem a pod pokličkou na mírném ohni asi deset minut podusíme.Rybu opatrně vyndáme z nádoby a srovnáme po porcích do máslem vymazaného pekáčku.Zbytek másla prohněteme se lžičkou mouky a zahustíme jím podušenou žampionovou směs.Přilijeme tekutou smetanu a na ohni zavaříme až získáme hustou šťávu, kterou potom přelejeme nachystané porce hejka a nahoru nasypeme nastrouhaný ementál.Dáme zapéci do rozpálené trouby jen na krátkou dobu, aby se žampiony nezačaly pálit. Zapečeného hejka servírujeme s dílky citrónu a vařenými bramborami, nebo bramborovými kroketami a salátem z čerstvé zeleniny.
nahoru
ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
ZPĚT do "Ryby"HOME