Zapečený hejk se smetanou
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
  • 500 g kuchaného hejka
  • 150 g žampionů
  • 1 větší cibule
  • 100 ml oleje
  • 80 g ementálu
  • 50 ml šlehačky
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžička hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • citrón
  • mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • sůl
    Příloha: bramborové krokety a salát z čerstvé zeleniny

    Postup přípravy:
  • Rozmrazeného hejka opereme a podél páteře nožem vyřízneme dvě filátka.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme najemno, žampiony na plátky ještě překrájíme a promícháme s pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a trochou nastrouhané citrónové kůry.
  • V kastrolu rozehřejeme olej, dáme do něj žampiónovou směs a nahoru urovnáme nakrájené rybí porce.
  • Osolíme, podlejeme bílým vínem a pod pokličkou na mírném ohni asi deset minut podusíme.
  • Rybu opatrně vyndáme z nádoby a srovnáme po porcích do máslem vymazaného pekáčku.
  • Zbytek másla prohněteme se lžičkou mouky a zahustíme jím podušenou žampionovou směs.
  • Přilijeme tekutou smetanu a na ohni zavaříme až získáme hustou šťávu, kterou potom přelejeme nachystané porce hejka a nahoru nasypeme nastrouhaný ementál.
  • Dáme zapéci do rozpálené trouby jen na krátkou dobu, aby se žampiony nezačaly pálit.
  • Zapečeného hejka servírujeme s dílky citrónu a vařenými bramborami, nebo bramborovými kroketami a salátem z čerstvé zeleniny.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]