Rybí "kulibjak"
(Jiří Sekanina: Rybí kuchařka NOWACO, str. 1997, pro 4 osoby)

Suroviny:
Na těsto:
  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 žloutek Chutná polévka se žralokem
  • máslo
  • voda dle potřeby
    Na náplň:
  • 600 g mražených filetů z platýze
  • 1 cibule
  • 150 g žampionů, na plátky
  • 50 ml oleje
  • 2 vejce natvrdo
  • mletý pepř
  • 100 ml kysané smetany

    Postup přípravy:
    Nejprve připravíme těsto:
  • Hladkou mouku v míse promícháme s polovinou změklého másla, jedním žloutkem a přidáváme vodu až vypracujeme tužší těsto, které ještě na válu prohněteme.
  • V chladu ho necháme odpočinout a mezitím uděláme náplň.
  • Rybí maso překrájíme na kousky a žampiony na plátky, opečeme je na oleji a okořeníme.
  • Chvíli podusíme a pak na prudším ohni odpaříme šťávu, nakonec vmícháme smetanu a necháme vychladnout.
  • Připravené těsto několikrát válečkem převálíme, při čemž vždy ho přeskládáme na třetiny, až nakonec ho vyválíme do obdélníku a nepravidelné okraje seřízneme.
  • Polovinu náplně urovnáme do středu těsta, nahoru nastrouháme vařené vejce a celý postup opakujeme se zbytkem nádivky.
  • Okraje těsta potřeme žloutkem, náplň zavineme, spojíme a švem dolů vložíme na máslem vymazaný plech.
  • Ze zbytků těsta upravíme na závinu ozdobnou mřížku, potřeme zbylým žloutkem a do těsta uděláme několik otvorů.
  • Pečeme dozlatova v rozpálené troubě po dobu 15 až 20 minut.
  • Hotový "kulbjak" polejeme zbytkem másla a horký podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do "Kuchařky Nowaco"
    ZPĚT do "Ryby"
    HOME

    [CNW:Counter]