Česnekové pomazánky (3x)Česnek - pochází ze střední Asie, odkud se šířil do oblasti středomoří. Ve starověkém Egyptě i u Řeků a Římanů byl pokládán za lék a byl používán jako posilující prostředek. Podporuje trávení a působí proti střevním parazitům. Česnek obsahuje bílkoviny, pektin, cukry. Česneková silice má významný obsah draslíku, železa, vápníku, jódu, vitamíny skupiny B a vitamín C. Největší uplatnění nalezl česnek v kuchyních Středomoří. Je nezbytnou součástí francouzské, provensálské, italské a španělské kuchyně. Hojně se používá v balkánských kuchyních. Je součástí mnoha polévek - česnekaček, omáček skopového a králíčího masa a pokrmů z mletého masa.V české kuchyni je tato zelenina také velmi oblíbena a čerstvý česnek byl dříve světově proslulý pro svou kvalitu a říz.
Česneková pomazánka s lučinou
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni" Svépomoc Praha, 1989)
Suroviny:200 g lučiny2 lžíce mléka2 lžíce majolky50 g sýra eidam3 stroužky českého česneku
Postup přípravy:Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme s majolkou.Do směsi vmícháme strouhaný sýr a prolisovaný česnek.Podáváme s pečivem nebo tmavým chlebem.Pomazánku můžeme doplnit na plátky nakrájenými ředkvičkami nebo na kostičky nakrájenými křehkými kedlubnami.
Následující pomazánky jsou vybrány z receptáře veřejností oblíbených buchlovských "Festivalů česneku na zámku". V roce 2010 se koná již jeho IX. ročník 24. července a pořadatelé smutně dodávají, že možná již naposled pro nedohodu s "Úřadem pro památkovou péčí" pořádat je tradičně v prostorách buchlovského parku. Byla by to škoda, poněvadž tato tradice je velmi oblíbená a přitahuje do Buchlovic včetně zámku mnoho lidí, kteří by možná jinak tuto památku nepoznali. Tak budeme organizátorů držet palce. Navíc tento každoročně pořádaný festival má zásluhu, že je k českým pěstitelům česneku opět přitahována pozornost veřejnosti a odborníků, což potřebné k rozvoji jeho kvality.
Česneková pomazánka s brusinkami
brusinky - dle chuti3-5 stroužků česneku200 g tvrdého sýru eidamukremžská hořčice dle chuti,150 ml majonézytymián dle chuti
Postup přípravy:Sýr najemno nastrouháme, přidáme majonézu v množství k dosažení žádoucí konzistence.Česnek prolisujeme a přimícháme k sýrové směsi.Přidáme rozrtřený tymián, a podle chuti zvýrazníme asi jednou lžičkou hořčice.Pomazánku mažeme na jednohubky nebo chlebíčky, které pak zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.
Česneková pomazánka s ořechy
Suroviny:máslorozetřené stroužky v množství dle chuti1 lžička medunastrouhané vlašské ořechyzelená petrželka na zdobení
Postup přípravy:Rozetřený česnek rozmícháme do změklého máslaPřidáme sůl, med a nastrouhané ořechyPomazánku namažeme na na pečivo jako jsou bagety nebo žemle.Povrch ozdobíme zelenou petrželkou.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME