Česnekové pomazánky (3x)
Česnek - pochází ze střední Asie, odkud se šířil do oblasti středomoří. Ve starověkém Egyptě i u Řeků a Římanů byl pokládán za lék a byl používán jako posilující prostředek. Podporuje trávení a působí proti střevním parazitům. Česnek obsahuje bílkoviny, pektin, cukry. Česneková silice má významný obsah draslíku, železa, vápníku, jódu, vitamíny skupiny B a vitamín C. Největší uplatnění nalezl česnek v kuchyních Středomoří. Je nezbytnou součástí francouzské, provensálské, italské a španělské kuchyně. Hojně se používá v balkánských kuchyních. Je součástí mnoha polévek - česnekaček, omáček skopového a králíčího masa a pokrmů z mletého masa.V české kuchyni je tato zelenina také velmi oblíbena a čerstvý česnek byl dříve světově proslulý pro svou kvalitu a říz.
Česneková pomazánka s lučinou
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni" Svépomoc Praha, 1989)
Suroviny:
  • 200 g lučiny
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce majolky
  • 50 g sýra eidam
  • 3 stroužky českého česneku
    Postup přípravy:
  • Lučinu zředíme mlékem a rozmícháme s majolkou.
  • Do směsi vmícháme strouhaný sýr a prolisovaný česnek.
  • Podáváme s pečivem nebo tmavým chlebem.
  • Pomazánku můžeme doplnit na plátky nakrájenými ředkvičkami nebo na kostičky nakrájenými křehkými kedlubnami.
    Následující pomazánky jsou vybrány z receptáře veřejností oblíbených buchlovských "Festivalů česneku na zámku". V roce 2010 se koná již jeho IX. ročník 24. července a pořadatelé smutně dodávají, že možná již naposled pro nedohodu s "Úřadem pro památkovou péčí" pořádat je tradičně v prostorách buchlovského parku. Byla by to škoda, poněvadž tato tradice je velmi oblíbená a přitahuje do Buchlovic včetně zámku mnoho lidí, kteří by možná jinak tuto památku nepoznali. Tak budeme organizátorů držet palce. Navíc tento každoročně pořádaný festival má zásluhu, že je k českým pěstitelům česneku opět přitahována pozornost veřejnosti a odborníků, což potřebné k rozvoji jeho kvality.
    Česneková pomazánka s brusinkami
  • brusinky - dle chuti
  • 3-5 stroužků česneku
  • 200 g tvrdého sýru eidamu
  • kremžská hořčice dle chuti,
  • 150 ml majonézy
  • tymián dle chuti
    Postup přípravy:
  • Sýr najemno nastrouháme, přidáme majonézu v množství k dosažení žádoucí konzistence.
  • Česnek prolisujeme a přimícháme k sýrové směsi.
  • Přidáme rozrtřený tymián, a podle chuti zvýrazníme asi jednou lžičkou hořčice.
  • Pomazánku mažeme na jednohubky nebo chlebíčky, které pak zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

    Česneková pomazánka s ořechy
    Suroviny:
  • máslo
  • rozetřené stroužky v množství dle chuti
  • 1 lžička medu
  • nastrouhané vlašské ořechy
  • zelená petrželka na zdobení
    Postup přípravy:
  • Rozetřený česnek rozmícháme do změklého másla
  • Přidáme sůl, med a nastrouhané ořechy
  • Pomazánku namažeme na na pečivo jako jsou bagety nebo žemle.
  • Povrch ozdobíme zelenou petrželkou.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]