Maďarská pivní pomazánka z ovčího sýra - Körözött juhtúró
( Maďarská kuchyně, zařazeno v lednu 2004)
Suroviny
100 g ovčího sýra (brynza-DDK)100 g másla2 lžičky papriky2 lžičky hořčice2 lžíce piva1/2 lžičky drceného kmín1 svazeček nasekané pažitky nebo 1 lžíce nasekané cibulky na ozdobení.
Postup přípravy:Pomazánku připravujeme ze surovin (másla a sýra), které mají pokojovou teplotou, poněvadž všechny suroviny se nám lépe smíchají na hladkou pastu.Pomazánku ozdobíme nasekanou pažitkou nebo cibulkou.Podáváme ji obyčejně na topinkách, ale také ji můžeme použít k plnění paprik.Přídavek piva způsobí, že je pomazánka krémová a také tím vylepšíme její chuť.Tradičně je tato pomazánka připravována během pivního dýchánku u stolu, stejně jako se to děje v našich hospodách u např. tzv. "sokolském tataráku" a nebo v mnichovské pivnici při přípravě směsi z hermelínu "Obatza neboli Obazder-Gerupfer". Pomazánka připomíná téměř recept této kapitoly "Česká pivní pomazánka z tvarohu". Doporučeným nápojem je samozřejmě jedině pivo.
Poznámka DDK:
Maďarský ovčí sýr - jsem zaměnil za stejném množství naší ovčí brynzy. Pomazánka byla po přídavku piva trochu tekutější, než jsem čekal, ale dobře držela např. na jednohubkách nakrájených z rohlíků. Nahoru na každou "chuťovku" jsem položil kolečko pórku a pak vypadaly moc pěkně. Jinak můžeme, pokud máme rádi, přidat i trochu pálivé papriky (chilli), ale cibulka nebo pórek tomu již dodá tu patřičně umírněnou pikantnost.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME