Pomazánky od pana Šticha
(Z receptáře paní Ilemanové zaslal pan V. Šticha z Holoubkova, převzato do DDK v prosinci 2003)V následujícím telegrafickém přehledu 16 pomazánek jsou uvedeny, kromě dvou výjimek, pouze suroviny. Postup přípravy pomazánek je totiž celkem jednoduchý a sobě si navzájem podobný. Pevné ingredience rozsekáme na přiměřeně velké kousky, případně rozetřeme a rozmícháme navzájem nebo ještě s dalšími většinou polotekutými složkami, které je spojí. Vzájemné poměry nemusíme přesně dodržet. Tady nejde o pečení, a tak si každý může zvolit množství některých pikantních přísad podle vlastní libosti. Pomazánky podáváme většinou natřené na pečivu; nejčastěji na opečených toastech - topinkách nebo ve formě tzv. "jednohubek". Ještě je pak můžeme podle libosti odzdobit čerstvou zeleninou. Třeba na Silvestra můžeme jednohubky "posílit" připíchnutím kolečka salátové okurky, kostky sýra, dílku pomeranče, bobule hroznového vína, kousku vejce, kousku šunky nebo salámu, petrželky, pikantních houbiček, plátku čerstvého rajčete, sardelového očka, olivy, kolečka ředkvičky aj, v těch pro náš jazýček nejlepších kombinací. Případně můžeme tyto chuťovky vložit nakrájené na přiměřené kousky do misek a každý host si pak bere podle své chuti. O Silvestra by mohl být na stole ještě nakrájený vepřový rypáček, vařené hovězí žebro či vařený uzený jazyk. K tomu je vhodný předem připravený "Jablečný křen", («« klikni) a oblíbený "Smetanový křen" («« klikni) Jamieho Olivera uvedu raději hned tady na konci pomazánek, jako další příspěvek DDK k příjemnému Silvestru 2003 no a mnoha dalším.
POMAZÁNKY
Škvarková pomazánka
A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
B/ - škvarky, skladkokyselé okurky, majoránka, trochu česneku a vajíčko natvrdo.
Sýrová pomazánka
- 300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.
nahoru
Paštiková pomazánka
- játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka.
Pomazánka z lučiny
- lučina, 2 lžíce kečupu a 2 stroužky česneku.
Pomazánka z treščích jater
- 2 krabičky tresčích jater, cibule, 1 - 2 vejce, pažitka a dochutíme solí.
nahoru
Uherská pomazánka
- uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.
Vajíčková pomazánka
A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá strouhanka.
B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.
Šunková pomazánka
- 10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
Pomazánka z olejovek
- 1 olejovky, 2 žervé, cibule a sladkokyselá okurka.
Pomazánka z nivy
- 1/4 másla, 250 g nivy, 250 g měkkého salámu, okurky, 3 - 4 vejce natvrdo - vše umeleme.
nahoru
Bramborová pomazánka
- 4 velké brambory jemně nastrouhat, 2 vejce natvrdo, 200 g měkkého salámu, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř a majolka na spojení.
Játrová pomazánka
- 200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
Sýrová pomazánka
- tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř.
Pórková pomazánka
- 2 pórky na 2 lžících másla osmahneme, zalijeme 2 rozšlehanými vejci, po vychladnutí zamícháme 50 g strouhaného sýra, sůl a petrželku nebo pažitku.
nahoru
Pomazánka z droždí
- 40 g čerstvého droždí, 20 g másla, 1 cibule, 2 vejce, 50 g šunky, sůl.
Na tuku zpěníme cibulku, přidáme rozdrobené droždí, podusíme dorůžova. Když se droždí již odděluje od tuku, přidáme nakrájenou šunku, zamícháme, zalijeme rozšlehanými vejci a mírně osolíme. Necháme vychladnout.
Pomazánka z nivy
100 g nivy, 1 lučina, 2-3 lžíce kysané smetany a česnek - nejlépe natřít na topinky.
JABLEČNÝ KŘEN
(Maria Hroníková: "Kuchyň plná nápadů", Sešity domácího hospodaření, svazek 148, str. 26, Práce Praha, 1988)
Suroviny:
4 lžíce nastrouhaného křenu, 4 středně velká jablka, 1 šálek hovězího vývaru, citrónová šťáva s poloviny citrónu, vinný ocet, sůl, cukr.
Postup přípravy:Do mísy nastrouháme dobře očištěný křen, zalijeme teplým vývarem a chvilku počkáme až vývar vsákne.Pak přistrouháme oloupaná jablka, přidáme šťávu z poloviny citrónu, trochu octa, sůl, lžičku cukru a vše promícháme.
SMETANOVÝ KŘEN
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice se vrací", str 178, české vydání Spektrum Grafik a.s., 2003)
Smetanový křen - je jedna z nejchutnějších studených omáček například s kusem opečeného masa nebo vařenou zeleninou.Suroviny:
čerstvý křen, smetana dle libosti, mořská sůl, čerstvě umletý pepř, 2 lžíce bílého vinného octa
Postup přípravy: Do mísy nastrouháme na jemném struhadle dobře očištěný křen, a zalijeme smetanou. Raději však ji dáme méně, aby omáčka byla trochu pálivá, pak přisolíme, opepříme, přidáme vinný ocet a zamícháme.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME