Drožďové a máslové knedlíčky do polévek
(Z časopisu "Svět kuchyně", předpis 33, Radian s.r.o. Havířov 2001, indická kuchyně)
Droždí- kvasinky Saccharomyces cerevisiae Hansen- jsou živé i neživé potravinářské kvasinky, které jsou již mnoho desítek let předmětem četných studií a vědeckých publikací, které jednohlasně uznávají jejich mimořádné nutriční kvality a také některé léčebné účinky.Vynikající zdravotní a kosmetické účinky droždí lidé pozorují už od pradávna. Dnes víme, že droždí je velmi bohaté na biologické prvky (aminokyseliny, minerály (B), vitaminy, enzymy…) nezbytné pro správnou činnost lidského organismu (růst, buněčný metabolismus, imunitní systém…). Jsou to látky, které většinou v naší současné každodenní stravě nepřijímáme v dostatečném množství. Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě některých druhů pečiva. Také se z něj připravují pomazánky nebo drožďová polévka a knedlíčky do plévek. K výrobě pekařského droždí se u nás používá výlučně řepná melasa. Která se mimo jiné používá i k výrobě lihu nebo kyseliny citrónové. Droždí neobsahuje lepeku a může se tudíž jeho výrobky bez problémů zařadit do bezlepkového jídelníčku. Lidé, kteří trpí zvýšenou únavou, by droždí měli do svého jídelníčku rychle zařadit, protože obsažené vitaminy skupiny B se podílí na uvolňování energie ze sacharidů, tuků i bílkovin obsažených v potravě a příznivě tím ovlivňují lidský organismus. Tudíž se dá říci, že zlepšuje hladinu energie. Také pro lidi trpící depresemi a špatnou náladou má droždí přínos, protože některé vitaminy skupiny B jsou nezbytné k tvorbě nervového přenašeče "serotoninu", který zajišťuje pocit dobré nálady a pomáhá lidem trpícím nespavostí. Tzv. "lahůdkové droždí" jsou sušené vločky se sladem. Toto sušené droždí se nedá používat ke kynutí, protože je inaktivované. Slouží k ochucování pokrmů - polévek, omáček a zejména zeleniny, a to jak syrové, tak tepelně upravované.
Kari polévka-foto zdrojDrožďové knedlíčky do polévky
Suroviny:
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 střední cibule
  • olej nabo máslo
  • 1-2 vejce,
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • strouhanka na zahuštění podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Cibuli nadrobno nakrájenou osmahneme na oleji nebo na másle dosklovita.
  • Přidáme rozdrobené droždí a necháme je na mírném ohni rozpustit.
  • Pak necháme drožďovou směs vychladnout, následně přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, nikoliv však tuhá.
  • Směs promíchámer a zpracujeme na vláčné pružné těsto.
  • Drožďové knedlíčky můžeme vylepšit rozmícháním játrové paštiky do těsta
  • Pak děláme menší knedlíčky, které vhazujeme do vařící polévky nebo zvlášť do osolené vody; jsou hotové během 3-5 minut.

    Máslové knedlíčky do polévky
    Suroviny: 1,5 lžíce másla
  • 1 menší cibule, najemno
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 žloutek + bílek zvlášť
  • sůl podle chuti
  • muškátový květ a zelená petrželka asi na špičku nože
  • 2 lžíce mléka

    Postup přípravy:
  • Na másle osmahneme cibuli .
  • Když omastek vychladne přidáme žloutek, petrželku, muškátový květ, mléko a vše promícháme.
  • Rozšleháme z bílku sníh a zamícháme ho do směsi.
  • Tvoříme namočenýma rukama knedlíčky, které házíme do vařící , již hotové polévky
  • vaříme asi 2 minuty a asi 5 minut nechánme pod pokličkou při vypnutém plameni dojít.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]