Rambulice - ovocná polévka
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně z Českého ráje)
Rambulice - je sladká ovocná polévka z plodů, které na podzim dozrávají na zahrádce - jako jablka, hrušky a švestky. Rambulice jsou obecně krajovou specialitou Českého ráje a na jídelníčcích v restauracích bývají však spíše vzácností neboť upadají pomalu v zapomnění. Mají výraznou chuť a jsou výživově dobře hodnocené. Přesto jsem zjistil, že některé restaurace ji ještě nabízí na svých internetových stránkách jako součást svého menu. My si ji připravíme velmi snadno, poněvadž není těžká a potřebné ovoce, když nemáme zahrádku, nakonec vždy najdeme na pultech zelinářů a v hypermarketech a jak dnes, tak po celý rok. Tato sladká ovocná polévka může být oblíbená zejména u dětí.
Rambulice z Českého ráje-ilustrační obrázekSuroviny :
  • 1000 ml vody
  • špetka soli
  • 250-500 g ovoce (jablka, hrušky švestky)
  • 250 ml mléka nebo stejné množství husté kysané smetany
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • koření: hvězdička badyán a trubička skořice nebo podle chuti
  • sladký piškot pro podávání
  • cukr podle chuti na doslazení
    Postup přípravy:
  • Omyté a očištěné ovoce nakrájíme - jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme.
  • Všechno ovoce dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí.
  • Když je ovoce rozvařené pak směs podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou.
  • Zátřepku připravíme ze sladkého mléka nebo kyselé smetany a lžičkou škrobu vzájemným rozmícháním.
  • Podáváme ze sladkými piškoty a moc to chutná dětem, které teď budou věřit že "polévka je grunt".

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]