Žur - staropolská kyselá polévka
(Joza Břízová: "Pochutnejte si na polévce", Sešity domácího hospodaření, sv.115, Nakladatelství Práce Praha, 1982, polská kuchyně)
Žur- je typická polská polévka připravovaná z žitného kvásku, mléka či kysané smetany. Brambory jsou podávány vždy zvlášť na talíři. Významným prvkem staropolské kuchyně vždy byly polévky (tzv. zupy či polewki). Mezi nimi si velkou slávu získal bílý boršč, slavná pivní polévka a žur. Žur nám může trochu připomínat masitou obdobu "krkonošského kysela z kvásku" (recept v DDK včetně popisu přípravy domácího kvásku). Při návštěvě Polska se můžeme setkat i s variatou s bílou klobásou a pak obdobou tzv. žurkem - polévky, do které jsou přímo dávány brambory. V některých částech Polska můžeme malézt v polévce žurek houby a často se podává se smetanou.
Suroviny:
  • 3 lžíce tmavé (žitné, chlebové) mouky
  • 1250 ml vody
  • 250 g uzeného masa, uvařeného doměkka
  • vývar z masa
  • cibule, nasekaná
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 2 lžíce oleje
  • trochu hub
  • 250 ml kysané smetany
  • 100 g tvarohu na strouhání
  • kopr
  • sůl
  • brambory


  • Postup přípravy:
    Příprava kvásku:
  • Mouku zpracujeme asi tři dny předem s trochu studené vody na těsto a necháme je na teplém místě zkysnout.
    Příprava vlastní polévky:
  • Cibuli a česnek osmahneme na oleji.
  • Zkyslé těsto dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem z masa, dobře rozšleháme a rozvaříme dohladka.
  • V polévce povaříme houby, přidáme připravenou cibuli a česneka před podáváním vmícháme smetanu.
    Podávání:
  • Do talířů rozdělíme maso, zalijeme polévkou s posypeme strouhaným tvarohem a rozsekaným koprem.
  • K polévce podáváme zvlášť uvařené osolené brambory.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]