Žur - staropolská kyselá polévka
(Joza Břízová: "Pochutnejte si na polévce", Sešity domácího hospodaření, sv.115, Nakladatelství Práce Praha, 1982, polská kuchyně)Žur- je typická polská polévka připravovaná z žitného kvásku, mléka či kysané smetany. Brambory jsou podávány vždy zvlášť na talíři. Významným prvkem staropolské kuchyně vždy byly polévky (tzv. zupy či polewki). Mezi nimi si velkou slávu získal bílý boršč, slavná pivní polévka a žur. Žur nám může trochu připomínat masitou obdobu "krkonošského kysela z kvásku" (recept v DDK včetně popisu přípravy domácího kvásku). Při návštěvě Polska se můžeme setkat i s variatou s bílou klobásou a pak obdobou tzv. žurkem - polévky, do které jsou přímo dávány brambory. V některých částech Polska můžeme malézt v polévce žurek houby a často se podává se smetanou.
Suroviny:3 lžíce tmavé (žitné, chlebové) mouky1250 ml vody250 g uzeného masa, uvařeného doměkkavývar z masacibule, nasekaná1 stroužek česneku, nasekaný2 lžíce olejetrochu hub250 ml kysané smetany100 g tvarohu na strouháníkoprsůlbrambory
Postup přípravy:
Příprava kvásku: Mouku zpracujeme asi tři dny předem s trochu studené vody na těsto a necháme je na teplém místě zkysnout.
Příprava vlastní polévky: Cibuli a česnek osmahneme na oleji. Zkyslé těsto dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem z masa, dobře rozšleháme a rozvaříme dohladka. V polévce povaříme houby, přidáme připravenou cibuli a česneka před podáváním vmícháme smetanu.
Podávání: Do talířů rozdělíme maso, zalijeme polévkou s posypeme strouhaným tvarohem a rozsekaným koprem. K polévce podáváme zvlášť uvařené osolené brambory.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME