Ramen - japonská nudlová polévka
(Recept ze stránek videojugBETA, do DDK zařazeno v červnu 2007, japonská kuchyně)
Ramen - je japonské jídlo, vlastně polévka s nudlemi zalitými vývarem s vloženými nakrájenými tenkými plátky různého masa, celými houbami, jako např. hlívou ústřičnou, případně ještě s mořskými řasami. Často obsahuje aromatizované rybí produkty nazývané v Japonsku obecně "kamabokon" (např. u nás známé krabí tyčinky "surimi") a při podávání je polévka posypaná jarní cibulkou. Pokrm je původem z Číny, kde byl známý již v 17. století. Dnes téměř každá japonská lokalita či prefektura má svoji vlastní variantu "ramen", od "tonkotsu ramen" z Kyűshű až po "miso ramen" na ostrově Hokkaidô. Během času obliba polévky pronikla do americké a evropské kuchyně, zvláště když obsahovala spíše maso než zeleninu, jak bylo zvykem v Japonsku; Polévka se proto začala těšit velkému zájmu i mimo Asii. Většina nudlí pro ramen je vyrobena ze čtyř základních surovin: pšeničné mouky, soli, vody "kansui" (což je v podstatě minerální voda, která obsahuje uhličitan sodný obvykle spolu s uhličitanem draselným a malé množství kyseliny fosforečné). Název "kansui" byl odvozen od jména jezera "Kan" rozkládajícího se ve Vnitřním Mongolsku, jehož voda obsahuje velké množství zmíněných minerálů. Voda byla velmi vhodná pro přípravu "kudrnatých" nudlí, neboť jim poskytovala pevnost a charakteristické nažloutlém zbarvení. V níže uvedeném receptu můžeme použít známé tzv. "kudrnaté" neboli pšeničné nudle mie, které jsou dnes všude dostupné v našich obchodech.
Japonské kuřecí ramenSuroviny:
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe pozemnicový)
  • 1 1/2 pórku, nakrájený
  • 1 mrkev, nakrájená
  • 2 cm oddenku zázvoru, oloupaného a nasekaného
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 160 g kudrnatých nudlí "mie"
  • 1 větší kuřecí prsíčko
  • 6 plodnic hlívy ústřičné - Pleurotus ostreatus, vcelku
  • 2 vajíčka, uvařená natvrdo
  • 1 jarní cibulka, na plátky
  • sůl a pepř podle chuti.

    Postup přípravy:
  • Příprava vývaru:
  • Postavíme hrnec na střední plamen hořáku, přidáme olej a vsypeme nakrájený pórek.
  • Jen krátce osmahneme, přidáme mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše osmahneme za dobu asi 2 až 3 minuty.
  • Přilijeme kuřecí vývar, sójovou omáčku a ochutíme solí a pepřem.
  • Kapalinu uvedeme do varu a ponecháme ji vařit 15 až 20 minut.
  • Pak vývar scedíme do jiného hrnce, který pak postavíme na plamen a vývar uvedeme k varu.
  • Uvaření kuřecího masa a plodnic hlívy ústřičné:
  • Kuřecí prsíčky vcelku ponoříme s celými plodnicemi hlívy do vařícího vývaru, jehož teplotu udržujeme na mírném plameni těsně pod bodem varu po dobu přibližně 7 minut (viz poach, poaching)- kdybychom vařili kuřecí maso pří vyšší teplotě bylo by nakonec suché, ale tak při kontrolovaném ohřevu kapaliny zůstane nadále šťavnaté.
  • Pomocí děrované vařečky maso i houby vyjmeme a uložíme stranou.
  • Uvaření nudlí mie:
  • Nudle vložíme do teplého vývaru a zesílením plamene uvedeme do varu. Nudle vaříme jen asi 3 minuty.
  • Úprava kuřecího masa a vejce k podávání:
  • Uvařená kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké plátky; oloupaná vejce uvařená natvrdo rozpůlíme.
  • Podávání polévky:
  • Nudle vybereme a přendáme do misek na polévku (talíře) a naběračkou přelijeme vývarem.
  • Na jednu stranu vložíme houby s polovinou vejce natvrdo, na druhou stranu úhledně poskládáme plátky kuřecího masa.
  • Nakonec vše posypeme jarní cibulkou.
  • Pokud je nutné přilijeme ještě trochu vývaru a neseme rychle na stůl, kde se již všichni náramně těší na naši originální japonskou polévku "ramen".

    Instrukční VIDEO:
  • How To Make Chicken Ramen - instruktážní video ze stránky videojugBETA
    »"Suzuka v prefektuře Mie se proslavila okruhem pro závodní automobily F-1 a továrnou na výrobu vozů značky Honda. Mnozí labužnící tvrdí, že právě zde se vaří nejlepší ramen v Japonsku. Ramen je pro Japonce něčím podobným jako pro Čechy vepřové se zelím a knedlíky. Každá oblast vaří ramen podle svého receptu. Ve středním Japonsku (město Suzuka) ji vaří z vepřových a kuřecích kostí několik dní, nakonec se přidá sůl, paprika, mořské řasy nori, listy špenátu, zázvor, česnek, sójová omáčka, a někdy i vajíčko a cibule. Někteří gurmáni si přilévají do polévky japonské víno saké. Doma se ramen většinou nevaří, neboť jeho příprava je časově náročná a ženy v domácnosti by dokázali jen stěží konkurovat kuchařům - specialistům na ramen. Slavné restaurace nikdy nevydají tajemství svého ramen, která každá má svou specifickou chuť a vůni.V Japonsku se jí velmi slušně. Výjimkou jsou však nudlové pokrmy, které se musejí srkat velice hlasitě, pokud člověku chutná, což někdy přehlušuje i klidnou hudbu linoucí se z reproduktorů."«

    (André Vitchek: "Suzuka a nejlepší ramen na světě", str. 34, Magazin "Koktejl - gastronomie", str. 34, ročník I, 2006)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]