Ramen - je japonské jídlo, vlastně polévka s nudlemi zalitými vývarem s vloženými nakrájenými tenkými plátky různého masa, celými houbami, jako např. hlívou ústřičnou, případně ještě s mořskými řasami. Často obsahuje aromatizované rybí produkty nazývané v Japonsku obecně "kamabokon" (např. u nás známé krabí tyčinky "surimi") a při podávání je polévka posypaná jarní cibulkou. Pokrm je původem z Číny, kde byl známý již v 17. století. Dnes téměř každá japonská lokalita či prefektura má svoji vlastní variantu "ramen", od "tonkotsu ramen" z Kyűshű až po "miso ramen" na ostrově Hokkaidô. Během času obliba polévky pronikla do americké a evropské kuchyně, zvláště když obsahovala spíše maso než zeleninu, jak bylo zvykem v Japonsku; Polévka se proto začala těšit velkému zájmu i mimo Asii. Většina nudlí pro ramen je vyrobena ze čtyř základních surovin: pšeničné mouky, soli, vody "kansui" (což je v podstatě minerální voda, která obsahuje uhličitan sodný obvykle spolu s uhličitanem draselným a malé množství kyseliny fosforečné). Název "kansui" byl odvozen od jména jezera "Kan" rozkládajícího se ve Vnitřním Mongolsku, jehož voda obsahuje velké množství zmíněných minerálů. Voda byla velmi vhodná pro přípravu "kudrnatých" nudlí, neboť jim poskytovala pevnost a charakteristické nažloutlém zbarvení. V níže uvedeném receptu můžeme použít známé tzv. "kudrnaté" neboli pšeničné nudle mie, které jsou dnes všude dostupné v našich obchodech.Suroviny:
ZPĚT do kapitoly»"Suzuka v prefektuře Mie se proslavila okruhem pro závodní automobily F-1 a továrnou na výrobu vozů značky Honda. Mnozí labužnící tvrdí, že právě zde se vaří nejlepší ramen v Japonsku. Ramen je pro Japonce něčím podobným jako pro Čechy vepřové se zelím a knedlíky. Každá oblast vaří ramen podle svého receptu. Ve středním Japonsku (město Suzuka) ji vaří z vepřových a kuřecích kostí několik dní, nakonec se přidá sůl, paprika, mořské řasy nori, listy špenátu, zázvor, česnek, sójová omáčka, a někdy i vajíčko a cibule. Někteří gurmáni si přilévají do polévky japonské víno saké. Doma se ramen většinou nevaří, neboť jeho příprava je časově náročná a ženy v domácnosti by dokázali jen stěží konkurovat kuchařům - specialistům na ramen. Slavné restaurace nikdy nevydají tajemství svého ramen, která každá má svou specifickou chuť a vůni.V Japonsku se jí velmi slušně. Výjimkou jsou však nudlové pokrmy, které se musejí srkat velice hlasitě, pokud člověku chutná, což někdy přehlušuje i klidnou hudbu linoucí se z reproduktorů."«(André Vitchek: "Suzuka a nejlepší ramen na světě", str. 34, Magazin "Koktejl - gastronomie", str. 34, ročník I, 2006)