Ostrá a kyselá čínská polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.17, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Čínské houbové polévky- jsou oblíbené v čínských restauracích po celém světě. Zbylou tekutinu můžeme přecedit a schovat k přípravě jiných polévek, omáček a jídel Existuje značné množství druhů sušených hub, které dodávají čínské kuchyni zvláštní příchuť. Houby šhi-také jsou jedny z nejoblíbenějších. K nám se dostávají sušené a musíme je proto asi na 20-25 minut před použitím ponořit do horké vody a zbavít tvrdých nožiček.
Suroviny:
  • 4-6 sušených a ve vodě namočených čínských hub shi-také
  • 125 g vařeného libového vepřového nebo kuřecího masa
  • 1 balíček tofu
  • 60 g scezených konzervovaných bambusových výhonků
  • 600 ml čínského vývaru nebo vody
  • 12 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíce obilné pasty
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 2-3 tence pokrájené cibule (šalotky) podávané zvlášť

    Postup přípravy:
  • Nabotnalé a již změklé houby procedíme, vymačkáme z nich vodu a vyhodíme tvrdé nohy.
  • Zbytek jemně pokrájíme ataké na tenké nudličky pokrájíme maso, tofu a bambusové výhonky.
  • Vývar nebo vodu ve woku/velké pánvi uvedeme do varu a přidáme všechny ingredience.
  • Přivedeme vše znovu k varu a vaříme 1 minutu.
  • Přidáme ocet, sójovou omáčku a vinný ocet.
  • Když polévka začne znovu vařit přidáme obilnou pšeničnou nebo kukuřičnou pastu na zahuštění.
  • Polévku podáváme horkou, ozdobenou pokrájenou jarní cibulkou.
    Příprava pšeničné nebo kukuřičné pasty:
  • Smícháme 1 díl pšeničné/kukuřičné mouky s 1 ½ dílem studené vody.
  • Směs pečlivě rozmíchámea jako pastu ji používáme k zahušťování omáček (můžeme i jednoduše zahušťovat škrobem rozmíchaným ve studené vodě.)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]