Ostrá a kyselá čínská polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.17, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Čínské houbové polévky- jsou oblíbené v čínských restauracích po celém světě. Zbylou tekutinu můžeme přecedit a schovat k přípravě jiných polévek, omáček a jídel Existuje značné množství druhů sušených hub, které dodávají čínské kuchyni zvláštní příchuť. Houby šhi-také jsou jedny z nejoblíbenějších. K nám se dostávají sušené a musíme je proto asi na 20-25 minut před použitím ponořit do horké vody a zbavít tvrdých nožiček.
Suroviny:4-6 sušených a ve vodě namočených čínských hub shi-také125 g vařeného libového vepřového nebo kuřecího masa1 balíček tofu
60 g scezených konzervovaných bambusových výhonků600 ml čínského vývaru nebo vody12 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry1 lžíce světlé sójové omáčky2 lžíce rýžového vinného octa1 lžíce obilné pastysůl podle chuti1 lžička mletého bílého pepře2-3 tence pokrájené cibule (šalotky) podávané zvlášť
Postup přípravy:Nabotnalé a již změklé houby procedíme, vymačkáme z nich vodu a vyhodíme tvrdé nohy. Zbytek jemně pokrájíme ataké na tenké nudličky pokrájíme maso, tofu a bambusové výhonky. Vývar nebo vodu ve woku/velké pánvi uvedeme do varu a přidáme všechny ingredience. Přivedeme vše znovu k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme ocet, sójovou omáčku a vinný ocet. Když polévka začne znovu vařit přidáme obilnou pšeničnou nebo kukuřičnou pastu na zahuštění. Polévku podáváme horkou, ozdobenou pokrájenou jarní cibulkou.
Příprava pšeničné nebo kukuřičné pasty:Smícháme 1 díl pšeničné/kukuřičné mouky s 1 ½ dílem studené vody. Směs pečlivě rozmíchámea jako pastu ji používáme k zahušťování omáček (můžeme i jednoduše zahušťovat škrobem rozmíchaným ve studené vodě.)
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME