Thajská rybí polévka s kokosovým mlékem - Tom Yam Pla - Coconut Fish Soup
(Recept převzatý od Sanjiv Singha: "Sundays at Moosewood", thajská kuchyně)
Tom Yam Pla - je thajská rybí polévka, která patří mezi nejlepších thajské polévky, stejně jako "tom yam kung" je připravovaná s krevetami. Jsou synonymem zdejší světoznámé kuchyně. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá (trvá asi 15 min.). Její chuť je delikátní - současně sladká, kyselá, slaná a ostře kořeněná. V thajské kuchyni v stejným způsobem tři polévky "tom yam", jenž se liší pouze použitím jiného druhu masa a přítomností či nepřítomností kokosového mléka. Bez kokosového mléka je z krevetek připravována polévka "tom yam kung", s kuřecím masem tom yam kai" a z ryb polévka "tom yam pla". Všechny jsou ochuceny chilli papričkami nebo chilli pastou, citrónovou šťávou, rybí omáčkou a ovoněny čerstvým kořením, jako je oddenek galganu příp. zázvoru, citrónová tráva, listy z citrusu "kaffir lime". Jsou podávané v miskách posypané čerstvými posekanými aromatickými bylinkami jako je zelený koriandr, bazalka nebo nať jarní cibulky. Pokud je pálivost polévek zmírněna přídavkem kokosového mléka a obsahují o něco více galganu (laosu) nebo zázvoru, jde o polévky "tom khaa". Přesto, že dnes jsou i u nás všechny suroviny dostupné obchodech s asijským zbožím, používáme (ač neradi) někdy tyto náhrady: citrónová tráva -> citrónová kůra, galgan -> oddenek zázvoru, listy kaffir lime -> listy citrusů; ale není to kolikrát již třeba, řada těchto surovin je i nás již dostupná.
Suroviny:
  • 2 nakrájené stvoly nebo 1/4 šálku drcené sušené citrónové trávy
  • 4 řezy sušeného laosu (nepoužíjeme prášek) nebo oddenku galganu (kha)
  • 3 šálky rybího nebo zeleninového vývaru nebo vody
  • 800 ml kokosového mléka (může být z konzervy)
  • 1/4 až 1 lžička thajské chilli pasty (sambal olek)
  • 3 jarní cibulky, nakrájené
  • 2 lžíce nasekaných listů čerstvého koriandru
  • 350 g filetů z bílé ryby, nakrájená na kostky
  • šťáva ze 2 limetek
  • 3 lžíce rybí omáčky (nam pla)

    Postup přípravy:
  • V malém hrnci zvolna vaříme asi 1/2 hodiny citrónovou trávu, oddenek laosu nebo galganu (případně zázvoru) s jedním šálkem zeleninového nebo rybího vývaru, případně jen vody.
  • Pak vyvařenou kapalinu doplníme vývarem opět na objem jednoho šálku.
  • Mezitím ve velkém nezakrytém hrnci doučasně pomalu svařujeme kokosové mléko se zbývajícími dvěma šálky vývaru asi 5 minut.
  • K tomuto kokosovému vývaru přidáme chilli pastu (nebo chilli papričky), jarní cibulky, zelený koriandr a rybu.
  • Také sem scedíme vývar z citrónové trávy s odenků (laos nebo galgal, příp. zázvor).
  • Zvolna opět nezakryté zahříváme, až je ryba uvařena (2-3 minuty).
  • Hrnec odtáhneme z ohně, přimícháme citrónovou šťávu a rybí omáčku.
  • Ochutnáme a případně ještě upravíme poměr kyselé a slané chuti přídavkem těchto dvou suroviny.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]