Thajská rybí polévka s kokosovým mlékem - Tom Yam Pla - Coconut Fish Soup
(Recept převzatý od Sanjiv Singha: "Sundays at Moosewood", thajská kuchyně)
Tom Yam Pla - je thajská rybí polévka, která patří mezi nejlepších thajské polévky, stejně jako "tom yam kung" je připravovaná s krevetami. Jsou synonymem zdejší světoznámé kuchyně. Příprava je velmi jednoduchá, rychlá (trvá asi 15 min.). Její chuť je delikátní - současně sladká, kyselá, slaná a ostře kořeněná. V thajské kuchyni v stejným způsobem tři polévky "tom yam", jenž se liší pouze použitím jiného druhu masa a přítomností či nepřítomností kokosového mléka. Bez kokosového mléka je z krevetek připravována polévka "tom yam kung", s kuřecím masem tom yam kai" a z ryb polévka "tom yam pla". Všechny jsou ochuceny chilli papričkami nebo chilli pastou, citrónovou šťávou, rybí omáčkou a ovoněny čerstvým kořením, jako je oddenek galganu příp. zázvoru, citrónová tráva, listy z citrusu "kaffir lime". Jsou podávané v miskách posypané čerstvými posekanými aromatickými bylinkami jako je zelený koriandr, bazalka nebo nať jarní cibulky. Pokud je pálivost polévek zmírněna přídavkem kokosového mléka a obsahují o něco více galganu (laosu) nebo zázvoru, jde o polévky "tom khaa". Přesto, že dnes jsou i u nás všechny suroviny dostupné obchodech s asijským zbožím, používáme (ač neradi) někdy tyto náhrady: citrónová tráva -> citrónová kůra, galgan -> oddenek zázvoru, listy kaffir lime -> listy citrusů; ale není to kolikrát již třeba, řada těchto surovin je i nás již dostupná.
Suroviny:
2 nakrájené stvoly nebo 1/4 šálku drcené sušené citrónové trávy4 řezy sušeného laosu (nepoužíjeme prášek) nebo oddenku galganu (kha)3 šálky rybího nebo zeleninového vývaru nebo vody800 ml kokosového mléka (může být z konzervy)1/4 až 1 lžička thajské chilli pasty (sambal olek)3 jarní cibulky, nakrájené2 lžíce nasekaných listů čerstvého koriandru350 g filetů z bílé ryby, nakrájená na kostky
šťáva ze 2 limetek3 lžíce rybí omáčky (nam pla)
Postup přípravy:V malém hrnci zvolna vaříme asi 1/2 hodiny citrónovou trávu, oddenek laosu nebo galganu (případně zázvoru) s jedním šálkem zeleninového nebo rybího vývaru, případně jen vody.Pak vyvařenou kapalinu doplníme vývarem opět na objem jednoho šálku. Mezitím ve velkém nezakrytém hrnci doučasně pomalu svařujeme kokosové mléko se zbývajícími dvěma šálky vývaru asi 5 minut.K tomuto kokosovému vývaru přidáme chilli pastu (nebo chilli papričky), jarní cibulky, zelený koriandr a rybu.Také sem scedíme vývar z citrónové trávy s odenků (laos nebo galgal, příp. zázvor).Zvolna opět nezakryté zahříváme, až je ryba uvařena (2-3 minuty).Hrnec odtáhneme z ohně, přimícháme citrónovou šťávu a rybí omáčku.Ochutnáme a případně ještě upravíme poměr kyselé a slané chuti přídavkem těchto dvou suroviny.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME