Tom Yam Kung - thajská krevetová polévka - Prawn soup with lemon grassTom Yam Kung - je thajská pikantní krevetová polévka, která se řadí mezi deset nejlepších (top ten) thajských jídel a stala se synonymem pro zdejší světoznámou kuchyni. Jestliže se zeptáte cizince, který navštívil Thajsko, co mu nejlépe chutnalo z thajské kuchyně, jejich odpověď bude vždy a bez výjimky stejná: "tom yam kung". Přitom její příprava je velmi jednoduchá, rychlá (trvá asi 15 min.), její chuť je delikátní - ostrá, nakyslá, přitom sladce kořeněná a vonící čerstvými bylinkami. Podle použitého masa rozeznáváme tři polévky "tom yam". Všechny se připravují velmi jednoduše z různých mas: z krevetek ("tom yam kung"), masa kuřat (tom yam kai") a nebo ryb ("tom yam pla"). Jsou vždy ochuceny chilli papričkami nebo chilli pastou, citrónovou šťávou, rybí omáčkou a čerstvým kořením, jako je galgan (galangal) nebo laos či zázvor, citrónová tráva, listy citrusu "kaffir lime". Hostům jsou podávané horké v miskách a posypané čerstvými posekanými aromatickými bylinkami jako jsou listy koriandu, jarní cibulka nebo bazalka ("horafa"). Obdobně se připravuje další polévky "tom khaa", které obsahuje více galganu a jejich pálivost je zmírněna přídavkem kokosového mléka. Přesto, že dnes jsou i u nás všechny suroviny dostupné obchodech s asijským zbožím, používají se někdy tyto náhrady: citrónová tráva -> citrónová kůra, galgan -> oddenek zázvoru, listy kaffir lime -> listy citrusů; ale není to již třeba.
Tom Yam Kung I
Suroviny:3 šálky (750 ml) vody nebo lehkého kuřecího vývaru250 g krevetek, oloupaných a bez střívka2 stroužky česneku, na plátky5 kaffir lime listů (bai ma-krut)3 tenké řezy čerstvého nebo sušeného galganu (kha)1/4 šálku rybí omáčky (nam pla)2 stvoly citrónové trávy (tha krai), rozmáčknuté a nakrájené na kousky 2,3 cm dlouhé4 jarní cibulky, nakrájené5 pálivých zelených thajských chilli papriček (phrik khi nu) nebo 1 lžičku osmahnuté chilli pasty (nam phrik phao), množství raději upravíme podle chuti1/2 šálku nožiček malých žampionů, na plátky1/4 šálku (60 ml) šťávy z limetky1 lžíce listů koriandru, nasekané1 lžíce zelené natě jarní cibulky na ozdobu, drobně nasekaná
Postup přípravy:Vývar v hrnci přivedeme k varu na středně silném ohni. Přidáme česnek, kaffir-lime listy, galangal, rybí omáčku, citrónovou trávu a šalotku, nakonec pak žampiony a chilli papričky (jestliže je použijeme místo pasty). Vaříme 2 minuty a pak přidáme krevety a opět uvedeme k varu. Vaříme až jsou krevety růžové, neprůhledné a pevné, (nevaříme je déle než jednu minutu!). Když jsou krevetky růžové, nadávkujeme do servírovací misky šťávu z limetky a chilli pastu (jestliže ji použijeme místo chilli papriček). Do misky nalijeme polévku, zamícháme a ozdobíme zelenými lístky koriandru případně s jarní cibulkou. Podáváme horké.
nahoru
Tom Yam Kung II
Suroviny:500 ml vody10 - 15 krevetek1 šálek malých žampionů, nakrájené1 stvol citrónové trávy, na 2,5 cm válečky2 listy kaffir lime1 - 3 chilli papričky nebo 1/2 lžičky chilli koření (nejlépe podle chuti)2 lžíce šťávy z citrónu nebo limetky2 lžíce rybí omáčky1 lžíce listů koriandru, nasekané1 lžíce jarní cibulky, nasekaná
Postup přípravy:Vodu nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu a listy kaffir-lime a uvedeme pomalu k varu. Když voda začne vřít přidáme očištěné krevetky a žampióny, hrnec zakryjeme poklicí a zvolna vaříme maximálně 2 - 3 minuty, tj. až se krevetky zbarví dorůžova. Kapalinu ponecháme ve varu jen několik minut a odstavíme z ohně.Dochutíme rybí omáčkou, limetkovou šťávou a chilli. Před podávání v miskách polévku posypeme nasekanými koriandrovými listy a jarní cibulkou.
nahoru
Tom Yam Kung III
(Upraveno podle receptu ze "Seattle Times", autor Rooby, thajská kuchyně)
Suroviny:
Suroviny:450 g krevetek, očištěné (krunýře uchováme na vývar)3 stroužky česneku, rozdrcené6 kaffir-lime listů6 lžic citrónové šťávy6 lžic rybí omáčky
1 stonek citrónové trávy1 lžičky cukrudrcené chilli koření (podle chuti)1/2 šálku nožiček žampiónů1/4 šálku zeleného koriandru, nasekaného nahrubo
Postup přípravy:Krevetky zbavíme krunýře, opláchneme a použijeme na rybí vývar.Omyté krunýře vložíme do hrnce, přidáme dosti vody tak, aby je byly zakryté. Hrnec pokryjeme poklicí a zvolna vaříme 15 minut.Tkto připravený "mořský" vývar z korýšů scedíme a necháme prozatím stranou.V třecí misce smícháme česnek, kaffir lime listy, citrónovou šťávu, thajskou rybí omáčku, citrónovou trávu a chilli papričky a tím připravíme omáčku. Uvedeme vývar znovu do varu, přidáme krevetky, žampióny a připravenou omáčku.Krevetky krátce 1-2 minuty povaříme až zrůžoví.Polévku v miskách ozdobíme zeleným koriandrem.
Poznámka: připravenou omáčku můžeme ponechat několik dní uskladněnou v chladničce a pak ji teprve použít.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME