Tom Yam Kung - thajská krevetová polévka - Prawn soup with lemon grass
Tom Yam Kung - je thajská pikantní krevetová polévka, která se řadí mezi deset nejlepších (top ten) thajských jídel a stala se synonymem pro zdejší světoznámou kuchyni. Jestliže se zeptáte cizince, který navštívil Thajsko, co mu nejlépe chutnalo z thajské kuchyně, jejich odpověď bude vždy a bez výjimky stejná: "tom yam kung". Přitom její příprava je velmi jednoduchá, rychlá (trvá asi 15 min.), její chuť je delikátní - ostrá, nakyslá, přitom sladce kořeněná a vonící čerstvými bylinkami. Podle použitého masa rozeznáváme tři polévky "tom yam". Všechny se připravují velmi jednoduše z různých mas: z krevetek ("tom yam kung"), masa kuřat (tom yam kai") a nebo ryb ("tom yam pla"). Jsou vždy ochuceny chilli papričkami nebo chilli pastou, citrónovou šťávou, rybí omáčkou a čerstvým kořením, jako je galgan (galangal) nebo laos či zázvor, citrónová tráva, listy citrusu "kaffir lime". Hostům jsou podávané horké v miskách a posypané čerstvými posekanými aromatickými bylinkami jako jsou listy koriandu, jarní cibulka nebo bazalka ("horafa"). Obdobně se připravuje další polévky "tom khaa", které obsahuje více galganu a jejich pálivost je zmírněna přídavkem kokosového mléka. Přesto, že dnes jsou i u nás všechny suroviny dostupné obchodech s asijským zbožím, používají se někdy tyto náhrady: citrónová tráva -> citrónová kůra, galgan -> oddenek zázvoru, listy kaffir lime -> listy citrusů; ale není to již třeba.
Tom Yam Kung I
Suroviny:
  • 3 šálky (750 ml) vody nebo lehkého kuřecího vývaru
  • 250 g krevetek, oloupaných a bez střívka
  • 2 stroužky česneku, na plátky
  • 5 kaffir lime listů (bai ma-krut)
  • 3 tenké řezy čerstvého nebo sušeného galganu (kha)
  • 1/4 šálku rybí omáčky (nam pla)
  • 2 stvoly citrónové trávy (tha krai), rozmáčknuté a nakrájené na kousky 2,3 cm dlouhé
  • 4 jarní cibulky, nakrájené
  • 5 pálivých zelených thajských chilli papriček (phrik khi nu) nebo 1 lžičku osmahnuté chilli pasty (nam phrik phao), množství raději upravíme podle chuti
  • 1/2 šálku nožiček malých žampionů, na plátky
  • 1/4 šálku (60 ml) šťávy z limetky
  • 1 lžíce listů koriandru, nasekané
  • 1 lžíce zelené natě jarní cibulky na ozdobu, drobně nasekaná
    Postup přípravy:
  • Vývar v hrnci přivedeme k varu na středně silném ohni.
  • Přidáme česnek, kaffir-lime listy, galangal, rybí omáčku, citrónovou trávu a šalotku, nakonec pak žampiony a chilli papričky (jestliže je použijeme místo pasty).
  • Vaříme 2 minuty a pak přidáme krevety a opět uvedeme k varu.
  • Vaříme až jsou krevety růžové, neprůhledné a pevné, (nevaříme je déle než jednu minutu!).
  • Když jsou krevetky růžové, nadávkujeme do servírovací misky šťávu z limetky a chilli pastu (jestliže ji použijeme místo chilli papriček).
  • Do misky nalijeme polévku, zamícháme a ozdobíme zelenými lístky koriandru případně s jarní cibulkou. Podáváme horké.
    nahoru

    Tom Yam Kung II
    Suroviny:
  • 500 ml vody
  • 10 - 15 krevetek
  • 1 šálek malých žampionů, nakrájené
  • 1 stvol citrónové trávy, na 2,5 cm válečky
  • 2 listy kaffir lime
  • 1 - 3 chilli papričky nebo 1/2 lžičky chilli koření (nejlépe podle chuti)
  • 2 lžíce šťávy z citrónu nebo limetky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce listů koriandru, nasekané
  • 1 lžíce jarní cibulky, nasekaná
    Postup přípravy:
  • Vodu nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu a listy kaffir-lime a uvedeme pomalu k varu.
  • Když voda začne vřít přidáme očištěné krevetky a žampióny, hrnec zakryjeme poklicí a zvolna vaříme maximálně 2 - 3 minuty, tj. až se krevetky zbarví dorůžova.
  • Kapalinu ponecháme ve varu jen několik minut a odstavíme z ohně.
  • Dochutíme rybí omáčkou, limetkovou šťávou a chilli.
  • Před podávání v miskách polévku posypeme nasekanými koriandrovými listy a jarní cibulkou.
    nahoru

    Tom Yam Kung III
    (Upraveno podle receptu ze "Seattle Times", autor Rooby, thajská kuchyně)
    Suroviny:
    Suroviny:
  • 450 g krevetek, očištěné (krunýře uchováme na vývar)
  • 3 stroužky česneku, rozdrcené
  • 6 kaffir-lime listů
  • 6 lžic citrónové šťávy
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 1 stonek citrónové trávy
  • 1 lžičky cukru
  • drcené chilli koření (podle chuti)
  • 1/2 šálku nožiček žampiónů
  • 1/4 šálku zeleného koriandru, nasekaného nahrubo
    Postup přípravy:
  • Krevetky zbavíme krunýře, opláchneme a použijeme na rybí vývar.
  • Omyté krunýře vložíme do hrnce, přidáme dosti vody tak, aby je byly zakryté.
  • Hrnec pokryjeme poklicí a zvolna vaříme 15 minut.
  • Tkto připravený "mořský" vývar z korýšů scedíme a necháme prozatím stranou.
  • V třecí misce smícháme česnek, kaffir lime listy, citrónovou šťávu, thajskou rybí omáčku, citrónovou trávu a chilli papričky a tím připravíme omáčku.
  • Uvedeme vývar znovu do varu, přidáme krevetky, žampióny a připravenou omáčku.
  • Krevetky krátce 1-2 minuty povaříme až zrůžoví.
  • Polévku v miskách ozdobíme zeleným koriandrem.
    Poznámka: připravenou omáčku můžeme ponechat několik dní uskladněnou v chladničce a pak ji teprve použít.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]