Rumunská gulášová polévka z hovězího masa
("Cestování plné chuti - Rumunsko" pořad TV Paprika, duben 2005, rumunská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 větší cibule,nakrájená
  • 1 kg hovězího masa, na větší kousky
  • olej
  • sůl a pepř
  • 500 ml hovězího vývaru (může být i z kostky)
  • 2 velké mrkve
  • 1/2 celeru
  • 3 brambory na kostičky
  • 4 bobkové listy
    Na zavářku do polévky:
  • mouka, podle potřeby
  • 1 vejce
  • 1 lžička kmínu
  • pálivá paprička nebo chilli omáčka (Tabasco apod.)


  • Postup přípravy:
  • Do většího kastrolu na rozpálený olej vložíme nakrájenou cibuli a osmahneme ji téměř dozlatova.
  • Do hrnce přidáme nakrájené kousky hovězího masa, osolíme, opepříme. a za míchání maso osmahneme.
  • Přilijeme naběračku hovězího vývaru a opět zamícháme a hrnec zakryjeme pokličku.
  • Maso necháme 5 minut dusit a pak přidáme větší množství nakrájené mrkve a k tomu ještě na kostičky nakrájený celer.
  • Vše řádně promícháme a přidáme další naběračku hovězího vývaru.
  • Hrnec opět přiklopíme a necháme opět několik minut povařit a pak postupně přidáváme zbytek vývaru.
  • Přidáme ještě kostičky brambor a několik bobkových listů, přiklopíme a pokračujeme ve vaření, až je maso měkké.
  • Před koncem přípravy zavaříme do polévku drobení (viz níže).
  • Polévku nakonec ochutíme kmínem a podle chuti přidáme šťávu z naložených pálivých papriček nebo chilli omáčku (Tabasco aj.).
  • Přiklopíme poklicí a necháme ještě 10 minut povařit.
  • Gulášovou polévku podáváme na talíři nebo v misce, zjistíme, že je to skvělé jídlo a dokáže zahřát opravdu každého!
    Příprava zavářky - drobení:
  • Do kopečku mouky v misce nebo jen tak na válu uděláme menší důlek, do kterého rozbijeme jedno vejce.
  • Postupně promícháme prsty a rukama vypracujeme tuhé těsto.
  • Těsto nastrouháme na hrubším struhadle a drobky nasypeme do polévky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]