Rumunská gulášová polévka z hovězího masa
("Cestování plné chuti - Rumunsko" pořad TV Paprika, duben 2005, rumunská kuchyně)
Suroviny: 1 větší cibule,nakrájená1 kg hovězího masa, na větší kouskyolejsůl a pepř500 ml hovězího vývaru (může být i z kostky)2 velké mrkve1/2 celeru3 brambory na kostičky4 bobkové listy
Na zavářku do polévky:mouka, podle potřeby1 vejce1 lžička kmínupálivá paprička nebo chilli omáčka (Tabasco apod.)
Postup přípravy:Do většího kastrolu na rozpálený olej vložíme nakrájenou cibuli a osmahneme ji téměř dozlatova.Do hrnce přidáme nakrájené kousky hovězího masa, osolíme, opepříme. a za míchání maso osmahneme.Přilijeme naběračku hovězího vývaru a opět zamícháme a hrnec zakryjeme pokličku.Maso necháme 5 minut dusit a pak přidáme větší množství nakrájené mrkve a k tomu ještě na kostičky nakrájený celer.Vše řádně promícháme a přidáme další naběračku hovězího vývaru.Hrnec opět přiklopíme a necháme opět několik minut povařit a pak postupně přidáváme zbytek vývaru.Přidáme ještě kostičky brambor a několik bobkových listů, přiklopíme a pokračujeme ve vaření, až je maso měkké.Před koncem přípravy zavaříme do polévku drobení (viz níže).Polévku nakonec ochutíme kmínem a podle chuti přidáme šťávu z naložených pálivých papriček nebo chilli omáčku (Tabasco aj.).Přiklopíme poklicí a necháme ještě 10 minut povařit. Gulášovou polévku podáváme na talíři nebo v misce, zjistíme, že je to skvělé jídlo a dokáže zahřát opravdu každého!
Příprava zavářky - drobení:Do kopečku mouky v misce nebo jen tak na válu uděláme menší důlek, do kterého rozbijeme jedno vejce.Postupně promícháme prsty a rukama vypracujeme tuhé těsto.Těsto nastrouháme na hrubším struhadle a drobky nasypeme do polévky.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME