Čínská zelná polévka
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", str.17, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, čínská kuchyně)
Suroviny: 450 g čínského zelí (v originále použito populární "zelí" bok choy brassica chinesis - DDK) 600 ml zeleninového vývaru1 lžíce ovocného octa 1 lžíce světlé sójové omáčky1 lžíce moučkového cukru1 lžíce suchého sherry (nebo podobného vína)1 paprička chilli, nadrobno nasekaná1 lžička kukuřičného škrobu1 lžíce mleté papriky2 lžíce vody
Postup přípravy:Zelí omyjeme, okapeme a vyždímáme a pak odložíme na ubrousek k odstranění zbytku vlhkosti.Odřízneme silné stonky, otrháme listy.V hrnci ohřejeme zeleninový vývar, přidáme lístky zelí a 10-15 minut vaříme.V misce smícháme ocet, sójovou omáčku, cukr, sherry, nakrájenou chilli papričku a vložíme vše do vývaru.Přivedeme opět k varu a 2-4 minuty povaříme.Škrob rozmícháme ve studené vodě na pastu a nalijeme do polévky a vaříme do zhoustnutí asi 4 - 5 minut a podáváme.
Poznámka DDK:
Bok choy, pak chay - je rostlina Brassica chinesis považována za příbuznou zelí. Má jednoduché, sytě zelené vejčité lísty, netvoří však hlávky a je spíše podobná římskému salátu. Byla pěstována v Číně již od dávnověku. Používala se do polévek i ke smažení, jako ochucovadlo hlavních chodů. Je dodnes populární pro svou lehkost, sladkou chuť, křupavost a značnou nutriční hodnotu, s významným obahem vitamínů (A, C a vápník) a nízkými energetickými hodnotami vhodnými pro dietu. Do Evropy se dostal kolem roku 1800. Kromě Číny je velmi populární v Thajsku, na Filipínách i jinde, kde je značný počet čínských emigrantů. Je k dostání ve většině supermarketů v USA i Evropě. Domnívám se, že k nám tato zelenina ještě ve větším množství nedorazila a tak prozatím recept zkusíme se snadno dostupným čínským zelím, případně římským salátem nebo snad bude zajímavý i špenát.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME