Anglická cibulačka
("Dvě dámy při těle", seriál na TV Spektrum, červen 2001)
Cibule - je dobrá na nachlazení a je vůbec strašně zdravá. Již v roce 1640 jeden anglický lékař napsal: "Cibule a česnek spalují sádlo, kterým zarůstá srdce". Ono se odjakživa říká, že jsou moc zdravé, ale lékaři jsou přece od toho, aby nám to stále připomínali. I v té nejzapadlejší vesničce vždy najdeme cibuli. To je velká výhoda a proto si uděláme teď cibulačku se sýrem a krutony.
Suroviny:
  • máslo
  • cibule
  • vývar
  • pivo
  • tymián
  • sýr niva
  • houska na kostičky


  • Postup přípravy:
  • Rozpustíme v hrnci kousek másla a přidáme cibuli.
  • Barva cibulové polévky záleží na stupni karamelizace cibule v této fázi.
  • Čím víc je osmažena tím bude pak polévka tmavší.
  • Chvilku to trvá než cibule změkne, musíme ji při tom pořád míchat.
  • Přidáme trochu vývaru smíchaného s pivem; můžeme ho smíchat i s vínem, nebo alkohol docela vypustit, ale s ním je to lepší, dává polévce ten správný říz.
  • Teď dáme ještě trochu tymiánu - tymián je skvělá bylinka a relativně dobře dostupná.
  • Dáme ho jenom trošku, abychom nepřerazili chuť cibule, ještě ochutíme solí a pepřem.
  • Vše spolu povaříme asi tak čtvrt hodiny.
  • Polévka nám už pěkně vaří potřebnou dobu a tak přidáme sýr, můžeme na to použít "nivu", i když se to zdá neuvěřitelné.
  • Sýr nastrouháme najemno, přidáme do polévky a necháme ho za míchání rozpustit.
  • Pak přiklopíme pokličkou a dalších 15 minut vaříme.
  • Zatím připravíme krutony tj. osmaženou housku nakrájenou na kostičky a krutonů není nikdy dost, na to nezapomeňme!
  • Na pánev dáme, olej, můžeme tam přidat i česnek, jestli ho máme rádi.
  • Olej musí být pořádně rozpálený, jinak se nám vsákne do housky no a pak to není dobré a ani moc zdravé.
  • Cibulačka už začíná vonět a pěkně bublá! Krutony již máme dozlatova opečené.
  • Teď již jenom počkáme až se polévka dovaří a podáváme.
    »Jednou jsem dělal na brněnském veletrhu předsedu výtvarné komise a přijela tam vládní komise. Večeře byla objednána na Myslivně. Samozřejmě jak to tak bývá, všechno se jaksepatří zdrželo a vedoucí na Myslivně myslel, že už nikdo nepřijede, a tak od maželky a po poslední myčku nádobí pustil všechny domů. A najednou přijely tři šestsetrojky. Na Myslivně byl sám vedoucí Bláha, celý zoufalý. Poradil jsem mu, aby zachoval klid, a po dovolení a souhlasu vládní komise jsem se ujal přípravy večeře. Připravil jsem a servíroval cibulovou polévku. Ta je hned a nic to není a je výborná. Tu si udělejte. Dělá se takto: Vezmeš jeden hrnec a jednu pánev. Nakrájíš veku a počítáš dva ža tři kousky veky (chlebíčky) na osobu. Velké cibule se nakrájejí na kola a dají se spejchnout na oleji v hrnci. Jak zesklovatí, odměříš porce polívky na počet talířků a jednu porci dáš navíc na vyvaření. Osolí se to, žádné koření, jen osolit. Vedle v pánvi namočíš v rozšlehaném vajíčku ty nakrájené chlebíčky z veky a obalíš je pak v nastrouhaném parmezánu, kterýž je nejlepší, nebo i v jiném sýru, třeba čedaru. Dost oleje se tam musí dát, a ty obalené tousty se opraží. Tyto opražené horké tousty se dají po dvou až třech na talíř a nabíráš tu polívku s těmi koly cibule a nalejváš na talíře. To je ohromná polívka.«

    (Jan Goldhammmer (1910-1990), český publicista a vinař : Výtvarníci - labužníci, Praha 1970
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]