Polévka do kouta
("Prima vařečka", TV Prima, červen 2001)Co je to nosit do kouta? - byl to starý venkovský zvyk přinést mamince, které se právě narodilo děťátko, slepičí polévku s celou slepicí a domácími nudlemi, protože naši předkové považovali slepičí maso za jedno z nejkvalitnějších a nejvýživnějších. To maminky potřebovaly, aby byly opět brzy silné a zdatné a mohly opět vařit, uklízet dům, obsluhovat dobytek i hospodáře, pomáhat na poli a co nejdříve přivést na svět další zdravé děťátko. Ještě si vzpomínám, že také měly rodičky pít domácí kmínku.
Suroviny: 500 ml silného slepičího vývaru 100 ml sladké smetany 2 žloutky 2 lžíce másla 2 lžíce polohrubé mouky 1 cibuli6 lžíc kerblíku sůl žemle
Postup přípravy:Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Jíšku rozšleháme s vývarem a povaříme. Do smetany rozšleháme žloutky nalijeme za stálého míchání do polévky. Přisypeme nakrájený kerblík a stáhneme z ohně. Podáváme rodičkám s domácími nudlemi nebo kostičkami žemle osmaženými na másle a natrhaným libovým slepičím nebo kuřecím uvařeným masem z vývaru.
ZPĚT do kapitolyHOME