Maďarská čočková polévka s uzeným kolenem a smetanou
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 4-6 porcí:1 cibule1 lžíce oleje100 ml vody na podlití100 g čočky, předem namočené2 stroužky česneku2 bobkové listysůl a pepř2 lžíce mleté červené papriky1000 ml vody na zalití1 lžíce hořčice na dochucení polévky1 menší vykostěné vepřové koleno
Na zásmažku:2 lžíce oleje2 lžíce moukypetrželová nať, nasekaná1 lžička mleté červené papriky
Na ochucení při podávání:petrželová nať nasekanásmetana podle chuti
Příloha: chléb nebo houska na kostičky, osmažená dozlatova
Postup přípravy:Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, rychle ji promícháme, aby se nepřipálila. Přidáme sůl, aby cibule pustila šťávu a za chvíli podlijeme malým množstvím vody. Když je cibule sklovitá nasypeme do hrnce čočku. Protože do této polévky patří uzené koleno, tak ho už dáme do stejného hrnce a vše společně trochu podusíme. Koleno je bez kosti, tak se snadněji uvaří a až bude měkké nakrájíme ho a dáme do každé porce polévky na talíř. Teď vše podlijeme asi litrem vody a ochutíme bobkovým listem, trochou octa a česnekem. Začínali jsme tím, že jsem na trošce oleje osmahli cibuli, takže v hrnci se vytvořil výpeček a ten vyplave nahoru na hladinu, na něj nasypeme mletou červenou papriku, která se v tuku dobře rozpustí. Když čočku namočíme den předem zkrátíme podstatně dobu vaření, normálně se čočka musí vařit tak 2 hodiny, ale předem namočená asi jen 1,5 hodiny.Tak se nám polévka pěkně vaří a zdá se, že koleno je už měkké. Tak ho z hrnce vytáhneme a necháme vychladnout, bude se nám lépe krájet a polévku zahustíme zásmažkou. K přípravě zásmažky (jíšky) použijeme jen malé množství oleje, přidáme mouku a trochu zelené petrželové nati. Poněvadž čočková polévka má mít trochu sytější barvu přidáme do zásmažky trochu mleté červené papriky. Zásmažku před přidáním do polévky obyčejně rozmícháváme ve vodě a hustou směs bez hrudek vlijeme do vařící polévky. Teď však použijeme jiný způsob zahuštění: horkou zásmažku nalijeme přímo do vařící polévky za nestálého míchání. Můžeme si být jisti, že tam také nebudou hrudky a nemusíme ji předtím rozmíchávat ve vodě; tzento úspěch spočívá v dodržení teploty tj. aby jíška i zásmažka byly horké; musí vřít! Polévka po přidání zásmažky zhoustne a také zde nemáme žádné hrudky; ochutnáme, když přidáme ještě trochu hořčice bude polévka pikantnější. Než nakrájíme koleno na kostky můžeme nechat polévku ještě vařit a pak již budeme hned podávat. Na talíř položíme spíše libovější, nikoliv příliš mastné, kousky kolena a zalijeme je horkou polévkou. A tu úplně správnou chuť bude polévka mít, když k ní přidáme ještě trochu smetany. Podáváme s chlebem nebo osmaženou houskou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME