Halászlé - maďarská rybí polévka
(Z maďarské kuchyně)Halászlé (Haláslé) - je neskutečně dobrá rybí polévka a nedám na ni dopustit! Pro tuto tradiční a světoznámou maďarskou polévku jsou prý nejlepší kapři z Balatonu. Myslím, že i ti naši, třebonští kapři, si s těmi balatonskými v této polévce nezadají. Halászlé nemusí být připravována jen z kapra, ale jde obecně o rybí polévku uvařenou z jakékoliv sladkovodní ryby, velmi často i z několika druhů těchto ryb současně (např. nejčastěji kapři, sumci a okoun říční), polévka je pak aromatičtější. Polévka má řadu oblastních variant. Např. v oblasti Baja jsou do vývaru z ryb nakonec zavařeny těstoviny (obvykle široké nudle nebo flíčky). Nejčastěji se však rybí polévka podává s bílým pečivem
Suroviny:1 větší celý kapr nebo ryba jiného druhu či směs sladkovodních ryb1-2 lžičky sladké papriky2 velké cibuletuksůl a pepř
Postup přípravy:Přivedeme k varu vodu, přidáme jemně pokrájenou cibuli a necháme vařit minimálně 10 až 15 minut, aby se cibule úplně rozvařila.Když je cibule rozvařená, přisypeme do hrnce sladkou papriku.Poznámka: Zvláštností je, že papriku s masem nerestujeme, jak bychom očekávali u maďarského pokrmu; Také nepoužijeme jiná koření, aby polévce zůstala jemná a typická chuť po paprice, kterou nedocílime pokud použijeme ještě jiná koření.Do vývaru vložíme všechno ostatní co nepoužijeme na filety: hlavu a odřezky rybího masa.Tyto rybí kousky opět vaříme až do úplného rozvaření - nejméně však 1/2 hodiny.Vývar procedíme cedníkem.Maso z ryby mezitím nařežeme na proužky - filátka.Osolíme, opepříme a dáme zvlášť upéct na plech.Zvlášť také uvaříme jikry nebo mlíčí a ty vkládáme do hotové polévky až před podáváním.Při podávání položíme do talíře také opečená filátka vcelku (!) a zalijeme je procezeným rybím vývarem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME