Maďarská slepačia polievka
(Ladislav Jaroš, sběratel a gurmán ze Žiliny, prosinec 2002, maďarská kuchyně)
První známá slepičí polévka - byla uvařena v Egyptě za staré dynastie ve třetím tisícíletí před n. l. Svědčí o tom nápis na stěně Osiriova chrámu v Memfidě, kde byla popsána následující historka. Polévku tehdy uvařil pro sebe otrok Menes, vozataj faraóna Snofu, ze slepice, kterou ukradl ve faraónově drůbežárně. Když si už chtěl na polévce pochutnat, sebraly ho stráže a v poutech i s hrnkem v ruce přivedly před panovníka. Stačil okamžik a Menes by skončil rukou katovou. Faraón však ucítil z hrnce stroupající libou vůni, neodolal a ochutnal. Byla dobrá a chutnala mu přenáramně. Poručil Menesovi sundat pouta a jmenoval ho svým osobním kuchařem. Dodnes nám slepičí polévka přidává svěžest a dobrou náladu. Skladatel Giuseppe Verdi říkával, že čerpá inspiraci z misky slepičího vývaru.
Suroviny:
  • 1 sliepka (1-1,2 kg)
  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 malá rajčina
  • celé čierne korenie
  • 100 g šampiňónov
  • kúsok karfiolu a kelu
  • soľ
  • pažitka
  • tenké rezance (nudle)


  • Postup prípravy:
  • Sliepku prekrojíme, umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť.
  • Keď voda zovrie, penu zoberieme, pridáme soľ, očistenú, na rezančeky pokrájanú zeleninu, ošúpanú cibuľu a cesnak, korenie a pokrájané šampiňóny.
  • Pred dovarením pridáme ešte karfiol, kel a rajčinu.
  • Hotovú polievku scedíme a dáme do nej posekanú pažítku.
  • Pred podávaním dáme do každej porcie uvarené tenké rezance a kúsky mäsa a zeleniny.

    Poznámka DDK:
    Rezance
    - jsou širší nudle, které připravíme z 400 g krupicovej múky, 1 vajca, vody, soli. Presiatu múku s vajcom a vodou spracujeme na tuhé cesto. Na tenko rozval´kame a nechame chviĺu schnut´. Pokrájáme na pásy a ostrým nožom nakrájáme rezance. Varíme v osolenej vode.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]