»Drazí hosté, Ludvík XVI. snědl před popravou v naprostém klidu mimo jiné šest kotlet; pro vás bude potěšením, že my jsme naši malou hostinu nevybírali s ohledem na množství a různorodost, nýbrž podle rozmanitosti v chutích a konzistenci. Na počest naší vědmy věštící z kávové sedliny si nejdříve pochutnejme na polévce s nevyslovitelným jménem. Uvařili jsme kus hovězího a slaniny doměkka. Maso jsme vyňali a nakrájeli na kousky. Pak jsme z pořádné porce másla a mouky udělali světlou jíšku a zamíchali do vývaru. Doměkka uvařené kyselé zelí jsme pokrájeli, řádně opepřili a dali do polévky a povařili, přidali smetanu a nakrájené maso. V Rusku se takové polévce jí pohankový koláč, vy si poslužte křupavými houstičkami; tak se spojí měkké s tvrdými a zuby budou mít radostnou činnost.«
(Jakob Flach: "Minestra", Praha)