Omáčka tahini s vařenou zeleninou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", str. 127, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 lžíce oleje
  • 2 stroužky rozetřeného česneku
  • 2 lžičky "tahiny" (pasta ze sezamových semínek)
  • 150 ml neslazeného jogurtu
  • 2 lžičky nasekané pažitky
  • sůl a pepř
    Příloha: zelenina

    Postup přípravy:
  • Rozehřejeme olej, přidáme česnek chilli, cibuli, sůl a pepř a povaříme 2-3 minuty na mírném ohni.
  • Pánev s obsahem sundáme z ohně a přimícháme omáčku tahiny s jogurtem.
  • Pak pánev vrátíme zpět na plamen a necháme vařit 1 až 2 minuty na mírném plameni a po prohřátí přidáme pažitku.
  • Ještě horkou omáčku podáváme s podušenou směsí zeleniny (brokolice, květák, cibule, chřest, aj.)

    Poznámka DDK:
    Omáčku tahini
    - lze koupit dnes už bežně v řadě obchodů se zdravou výživou. Dříve jsem si ji vyráběl rozemletím sezamových semínek na elektrickém nožovém mlýnku na kávu, s malým přídavkem olivového oleje.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]