Omáčka tahini s vařenou zeleninou
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 klasických receptů z celého světa", str. 127, Nakladatelství Columbus Praha, 2000, arabská kuchyně)
Suroviny:1 lžíce oleje2 stroužky rozetřeného česneku 2 lžičky "tahiny" (pasta ze sezamových semínek)150 ml neslazeného jogurtu2 lžičky nasekané pažitkysůl a pepř
Příloha: zelenina
Postup přípravy:Rozehřejeme olej, přidáme česnek chilli, cibuli, sůl a pepř a povaříme 2-3 minuty na mírném ohni.Pánev s obsahem sundáme z ohně a přimícháme omáčku tahiny s jogurtem.Pak pánev vrátíme zpět na plamen a necháme vařit 1 až 2 minuty na mírném plameni a po prohřátí přidáme pažitku.Ještě horkou omáčku podáváme s podušenou směsí zeleniny (brokolice, květák, cibule, chřest, aj.)
Poznámka DDK:
Omáčku tahini - lze koupit dnes už bežně v řadě obchodů se zdravou výživou. Dříve jsem si ji vyráběl rozemletím sezamových semínek na elektrickém nožovém mlýnku na kávu, s malým přídavkem olivového oleje.
ZPĚT do kapitolyHOME