Rajská omáčka
(Joza Břízová, Juliana Fialová aj.: Vaříme chutně, zdravě a hospodárně", str.215, SZdN Praha, 1960, 2000, s přihlédnutím na rady z časopisu Apetit v příloze LÉTO deníku Dnes, červen 2006, česká kuchyně)
Tradiční rajská omáčka - se v Česku zahušťuje jíškou, v restauracích se často místo jíšky používá kulička z másla prohněteného s moukou vhozená na závěr vaření do omáčky. Omáčku můžeme zahustit jenom přídavkem většího množství čerstvých rajčat naší bohaté urody na zahrádce, pak ji propasírovat či rozmixovat a povařit na mírném plameni do zhoustnutí. Rajská omáčka získá na chuti i barvě, když do jíšky s jemně nakrájenou cibulí přidáme nastrouhanou mrkev. Mrkev zesílí přirozeným způsobem nasládlou chuť rajčat a posílí krásnou červenou barvu omáčky.
Suroviny:
  • několik rajských jablíček čerstvých nebo konzervovaných s 2 lžícemi rajského protlaku nebo 500 ml italského pyré passata
  • 3 zrnka pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • špetka tymiánu
  • 1 menší bobkový list
  • sůl
    Na dochucení 1 lžička cukru, ocet případně skořice
    Na jíšku:
  • 30 g másla
  • 30 g cibule
  • 1 nastrouhaná mrkev pro zlepšení barvy, není nutná
  • 30 g hladké mouky
    Na zjemnění chuti: smetana 12%, není nutná
    Přílohy: houskové knedlíky nebo těstoviny "al dente" (např. kolínka) a vařené hovězí maso nebo papriky nadívané mletým masem a rýží

    Postup přípravy:
  • Nejdříve usmažíme jíšku; na másle zpěníme cibuli s nastrouhanou mrkví, zaprášíme moukou, stále promícháváme za lehkého smažení.
  • Po po mírném zabarvení jíšku rozvaříme s vodou nebo vývarem z masa a kostí.
  • Přidáme opraná na čtvrtky rozkrájená oloupaná rajská jablka čerstvá nebo italská konzervovaná, rajský protlak nebo italské pyré, koření (bobkový list, pepř).
  • Vaříme společně ještě 10 minut, pak z omáčky vyjmeme koření a propasírujeme ji přes síto nebo dohladka rozmixujeme ručním mixérem.
  • Výsledek podle chuti osolíme, osladíme, okyselíme a pokud máme rádi přidáme skořici (prohloubí její chuť).
  • Použijeme-li místo rajských jablíček jen protlak nebo rajčatové pyré, pak jíšku nejdříve rozvaříme s vývarem na hustou omáčku, necháme samotnou povařit a po přidání protlaku jenom přihřejeme.
  • Rajskou omáčku také můžeme zahustit až úplně na závěr kouskem másla prohněteným s trochou hladké mouky a ještě zjemnit přidavkem smetany.
  • Výbornou chuť získá rajská omáčka, když do ní během vaření vložíme papriky plněné ochuceným mletým masem, případně i ve směsi s napolo uvařenou rýží.
    »Teta mi nandala maso, okolo knedlíky a polila krvavou omáčkou. Koukám na ostatní, jestli se jim dělá z krve mdlo. Každému rajtuje po jazyku lačná slina a s chutí si krve hodně dopřávají. Ve mlýně jedí vidličkou a nožem. Doma máme na jídlo lžíci. Nabral jsem si vrchovatě omáčky. Čekám chuť po krvi, nedočkal jsem se. Omáčka je sladká jako med. My krev solíme a při pečení nám zčerná, kdo mi řekne, co to vlastně jím? Je sobota, všední den, takovouhle hostinu jsem nečekal. Naši mají k obědu praženku a lívance nasucho. U nás omastku není nazbyt. Zvědavost mi nedal pokoj. "Teta, tohle jsem eště co živ nikdá nejed." Ostatní zvedli hlavu od jídla a podívali se na mne. "Cože si nikdá nejed?" optala se udiveně mlynářka. "Tohle jídlo, politý prasečí krví," povídám a všichni se dali do smíchu. "Maminka doma nevaří rajskou?" optala se udiveně teta mlynářka. "Dyž já teta, ani nevím co rajská je." "Ty nevíš co je rajská omáčka?" "Akorát z katechismu vím, co je rajská zahrada, co v ní byl Adam a Eva". A zase kolem stolu se všichni smáli a já nevěděl čemu. "Až dojíme, Kadlík ti ukáže rajský jablíčka, z kterejch se tato omáčka dělá" řekla mlynářka. "Teta na to se těším."

    (Karel Sedláček, 1918, český herec a publicista: "Dupy, dupy okolo chalupy")
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]