Česneková omáčka - Hamúd šámi, hamúd túmi
(Václav Bervida: "Arabské menu", ČTK Repro Praha, arabská kuchyně)Omáčka hamúd šámi nebo hamú túmi- je na Blízkém východě podávána k opečenému nebo grilovanému kuřeti. Arabští labužníci si do ní namáčejí chlebové placky nebo listy salátu a pojídají to jako předkrm. Podává se teplá i studená.
Suroviny pro 6 osob:3 stroužky česneku, utřené600 ml kuřecího vývaru5 lžíc rýžové nebo kukuřičné moučky nebo solamylušťávu z 1 citrónu150 ml vody1/4 lžičky kurkumy1/4 lžičky šafránu1 lžíci oleje
Postup přípravy:Olej rozehřejeme v kastrolu a v něm dozlatova osmahneme česnek.Přilijeme polovinu vývaru, dobře promísíme. Mezitím v jiné nádobce rozmícháme moučku s vodou.Vlijeme do kastrolu s česnekem a vývarem, vaříme a za stálého míchání dodáme zbývající vývar.Pak značně zmírníme oheň a vaříme za stálého míchání, až směs výrazně zhoustne.V tomto okamžiku přidáme citrónovou šťávu, kurkumu a šafrán.Prohněteme vařečkou a přivedeme k varu, odstavíme a podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME