Česneková omáčka - Hamúd šámi, hamúd túmi
(Václav Bervida: "Arabské menu", ČTK Repro Praha, arabská kuchyně)
Omáčka hamúd šámi nebo hamú túmi- je na Blízkém východě podávána k opečenému nebo grilovanému kuřeti. Arabští labužníci si do ní namáčejí chlebové placky nebo listy salátu a pojídají to jako předkrm. Podává se teplá i studená.
Suroviny pro 6 osob:
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • 5 lžíc rýžové nebo kukuřičné moučky nebo solamylu
  • šťávu z 1 citrónu
  • 150 ml vody
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky šafránu
  • 1 lžíci oleje

    Postup přípravy:
  • Olej rozehřejeme v kastrolu a v něm dozlatova osmahneme česnek.
  • Přilijeme polovinu vývaru, dobře promísíme.
  • Mezitím v jiné nádobce rozmícháme moučku s vodou.
  • Vlijeme do kastrolu s česnekem a vývarem, vaříme a za stálého míchání dodáme zbývající vývar.
  • Pak značně zmírníme oheň a vaříme za stálého míchání, až směs výrazně zhoustne.
  • V tomto okamžiku přidáme citrónovou šťávu, kurkumu a šafrán.
  • Prohněteme vařečkou a přivedeme k varu, odstavíme a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]