Nakládaná vejce uvařená natvrdo
(Recepty z internetu, do DDK vloženo v prosinci 2008, anglo-americká kuchyně)

Komerčně nabízená nakládaná vejceNakládaná vejce - uvařená natvrdo jsou v anglo-americkém světě ve velké oblibě. Najdeme je v hospodách i supermarketech v různých variantách. Některé recepty jsou ostré a silně kořeněné např. chilli papričkami, omáčkou Tabasco apod. Jiné zase ji nemají výraznou, spíše jim vévodí chuť lahodná. Zde pak mezi surovinami najdeme např. hnědý cukr, cibuli skořici a velmi oblíbenou vařenou červenou řepu aj. Základními surovinami pro nakládání téměř u všech je převážně ocet a částečně voda, které bývají svařeny s různým kořením do láku. Kapalina je pak mírně dále zredukována povařením (asi 10 minut), ponechána vychladnout na pokojovou teplotu. Tento lák je přelit přes natvrdo uvařená vejce uložená ve sklenici s víkem. Vejce musí být celá ponořená do láku a ve vzduchotěsné sklenici s víčkem ponechána po určitou dobu rozležet. Naplněné sklenice jsou postaveny do tmavého a chladnějšího prostoru - dnes použijeme chladničky. Nakládaná vejce byla podávána dlouhou předtím než byly v domácnosti k dispozici chladničky. Lidé si proto našli konzervační způsoby k zachování chutných vařených vajec po delší dobu.Mísa s nakládanými vejci V současné době jsou nakládaná vejce oblíbená v zejména v hospodách (pubs) s spolu s pivem, jako předkrm, podávaná na piknicích, párties, při táboření a podobných společenských sešlostech přátel. Umožňují jim nabídnout něco pikantního a zajímavého k povzbuzení pití i nálady. Časté je využití nakládaných vajec např. s čerstvým zeleninovým salátem na sendvičích se studeným masem a domácím bramborovým salátem nebo s rybou a chipsy, - jak je to obvyklé např. v Británii. Čím déle jsou vejce v naložená láku, tím silnější a pikantnější mají chuť. Vejce jsou zdrojem proteinů (bílkovin), mají nízký obsah tuku, kalorií a obsahují velmi málo uhlohydrátů. Ty s jemnější chutí jsou vhodné k dietám. A žádný strach. Jak je nově známo (viz lexikon DDK a jiné zdroje) nehrozí nebezpečí zvýšení špatného cholesterolu při jejich požívání. Vajíčka obecně byla dokonce nedávno překvapivě zařazena mezi 15 nejzdravějších jídel.

STARTOVACÍ RECEPTY

Receptů na nakládaná vařených vajec je. Například na stránce
"COOCKS.COM – recipe search", jsem jich našel něco přes stovku mezi dalšími asi 300 recepty jiné s použitím vajec. Nakládání je nejlépe zahájit nějakým jednoduchým "zahajovacím" receptem", poněvadž některé recepty prý (?) mohou být i složité a nebo spíše více pracné. Při našem rozhodnutí bude hodně záležet na fantazii ve výběru koření, které můžeme dát průchod.
Jak již bylo řečeno ve všech receptech je základem ocet - nejlépe sladový ocet. Ale většina u nás prodávaných octů je k tomu také vhodná. Sladový ocet bývá buď hnědý nebo bílý. Výhodný je jablečný ocet, kterému můžeme vždy dát přednost pro jeho jemnější chuť.
Dále budeme potřebovat různá koření jako je: skořice, česnek, zázvor, kuličky pepře nebo nového koření aj. Všechna koření jsou u nás dnes snadno dostupná. Jestliže nemáme jednotlivá koření po ruce, můžeme použít zakoupené již hotové mleté směsi koření, kterými lze dosáhnout zajímavých chutí.
Vždy nejprve vejce uvaříme natvrdo. Vodu uvedeme do varu, pak snížíme plamen a vložíme vejce do vařící vody, kde je ponecháme 10–12 minut. Vše je v DDK a popsáno viz např. Delia - Dokonalá vařená vejce.

Jednoduše nakládaná vejce natvrdo v červené řepě - Red Beet Eggs
Suroviny:
  • 12 vajec, natvrdo (nebo podle přání)
  • 2 menší konzervy/sklenice naložené červené řepy (plátky, kostky nebo celé bulvičky)
    Postup přípravy:
    Den před podáváním uvaříme vejce natvrdo (počet vajec zvolíme podle toho kolik potřebujeme, např. kolik hostů přijde). Vejce oloupeme a umístíme do dlouhého plastikové nádoby a zalijeme červenou řepou i s nálevem tak, aby všechna byla v kapalině (láku) ponořena.
    Vrstvíme vždy polovinu množství v použitých vajec (6) a zalijeme je 1 malopu konzervou řepy, následuje další vrstva z druhé poloviny použitých vajec (6) a zase přidáme řepu z jedné malé sklenice atd.
    Vejce jsou nejlepší už druhý den od naložení. Tato vejce mohou být rozpůlená a použita např. na ozdobu salátů apod. Saláty tím získají atraktivní červenou ozdobu a budou také velmi delikátní.

    Pikantnější natvrdo vařená vejce nakládaná do červené řepy - Beetroot pickled eggs
    Nakládaná vejce v červené řepěSuroviny:
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • 1 šálek jablečného octa
  • 1 šálek šťávy z červené řepy (např. z plechovky konzervované s červené řepy)
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 3 celé hřebíčky
    Postup přípravy:
  • Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, necháme ochladit a sloupneme skořápku.
  • Vejce naskládáme do přiměřeně velké sklenice vypláchnuté vařící nebo velmi horkou vodou.
  • Všechny ostatní suroviny na lák dáme do hrnce a kapalinu s kořením uvedeme do varu za občasného míchání.
  • Zmírníme teplotu a ponecháme kapalinu zvolna vařit ještě 10 minut.
  • Nádobu sundáme z ohně a obsah necháme ochladit na pokojovou teplotu.
  • Připraveným vychladlým lákem přelijeme vejce naskládané ve sklenici tak, aby byla vejce ponořena do láku; sklenici uzavřeme víčkem.
  • Skladujeme v chladničce "minimálně" dva dny a pak teprve podáváme.
    nahoru
    Recepty si bývají hodně podobné. Liší se ostrostí a kombnací použitého koření. V největší v oblibě je nakládání do láku s červenou řepou, asi pro atraktivní červené zbarvení. Tento pokrm je tradiční v Scrantonu (Pennsylvania) kde každý březen tisíce návštěvníků na slavnostech v den svatého Patrika (St. Patricks Day Parade) závodí každý rok v jezení těchto nakládaných vajec ("Pickled egg eating contest"). V tuto dobu je jich spotřebováno velké množství. V roce 1978 při tomto závodě snědl Timothy Connolly celkem 124 vajec a stal se vítězem v tomto neobvyklém "mistrovství světa". Nakládaná vařená vejce jsou oblíbená táborníky, poněvadž nevyžadují chlazení a jsou snadno připravena a dodají i potřebnou energii. V hospodách jsou vejce tak oblíbená, jako jsou u nás utopenci nebo naložený sýr při našem pivním mudrování. Hospodské varianty jsou proto pikantnější než ty jemnější recepty s červenou řepou.
    Nakládána vařená vejce z britských hospod - British pub pickled eggs
    Pikantní nakládaná vejceSuroviny:
  • 12 natvrdo uvařených vajec
  • 4 šálky melasového octa
  • 1-2 jemně nasekaných nebo celých chilli papriček (co snesete)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 celých stroužků česneku
  • 3 celé tyčinky skořice
  • 2 lžičky nového koření
    Postup přípravy:
  • Natvrdo uvařená vejce oloupeme, ponecháme ochladit a pak je uložíme do přiměřeně velké čisté sklenice s víčkem.
  • Zahříváme ocet a koření v hrnci a kapalinu uvedeme do varu.
  • Teplotu snížíme a nechám směs zvolna vařit ještě 10 minut.
  • Hrnec odtáhneme z ohně a necháme lák vychládnout asi na pokojovou teplotu.
  • Lák scedíme a nalijeme na vejce ve sklenici, kterou ihned uzavřeme víčkem..
  • Naložená vejce skladujeme chladném a tmavém místě "minimálně dva týdny" před vlastním podáváním hostům či štamgastům.

    Nakládaná vejce natvrdo se zázvorem - Pickled eggs with ginger
    Suroviny:
  • 16 natvrdo uvařených vajec
  • 1,1 litru octa (nejlépe sladového nebo jablečného)
  • 15 g zázvoru
  • 15 g černého pepře
  • 15 g nového koření
    Pracovní postup:
  • Zatím než uvaříme vejce natvrdo a než se ochladí na pokojovou teplotu připravíme lák.
  • Všechny ostatní uvedené suroviny vložíme do středně velkého hrnce a za míchání kapalinu s kořením uvedeme do varu.
  • Jakmile začne kapalina vařit zmenšíme plamen a necháme ještě 10 minut povařit
  • Sundáme nádobu z ohně a necháme ochladit na pokojovou teplotu.
  • Mezitím vejce oloupeme a vložíme je do čisté a přiměřeně velké sklenice.
  • Když je lák chladný, zalijeme vejce naskládaná těsně ve sklenici a uzavřeme víčkem.
  • Sklenici skladujeme v chladu a v tmavé skříni. Vydrží nám přinejmenším jeden měsíc, budou stále jako čerstvá a velmi chutná.

    nahoru
    Odkazy a literatura
    Na stránkách internetu je možno získat mnoho receptů na nakládaná vejce. Do hledače GOOGLE (nebo jiného) zadáme heslo "pickled eggs". Také můžeme po nalezení stránek kliknout na obrázky (vlevo nahoře) a najít najit obrázky s odkazy (klikneme na obrázek) naložených vajec. Musíme si pospíšit - Vánoce a hlavně Silvestr jsou již za dveřmi.
  • Nakládaná vejce v koření - obdobný recept od Aničky Holanové z Cairns - Austrálie
  • www.helpwithcooking.com - How to boil an egg including tips for hard and soft boiled eggs - How to make pickled eggs
  • www.cdkitchen.com" - Pickled Eggs Recipes
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]