Pampeliškové a bezinkové falešné kapary
(Recepty z časopisu "Zahrádkář", str. 45, březen 2006)Mladá poupata pampelišek- naložená v soli a octě chutnají jako pravé kapary a vydrží velmi dlouho. Pampeliška obecně zlepšuje trávení, látkovou výměnu, je močopudná, podporuje činnost ledvin. Obsah hořčin příznivě ovlivňuje funkci jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin a usnadňuje průchod do dvanáctníku. Pampeliška je výborná proti chronické únavě a degradaci kostí a chrupavek. V mladých listech je obsaženo značné množství vitamínu C a kyselina křemičitá, v úborech jsou pak přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Pampelišku je možno používat při léčbě močových kamenů i při zánětu močových cest ve formě čaje. V kuchyních ji můžeme využít listy k přípravě čaje, octa, vína, do polévek, tvarohových pomazánek, do jarního salátu nebo připravit z uzavřených popupátek pampeliškové kapary a jako takové využívat. Falešné kapary můžeme připravit také z vyzrálých, ale ještě zelených bobulek bezinek.
Suroviny:uzavřená poupata pampelišeksůlocet
Postup přípravy:Natrhaná mladá, pevně uzavřená popupátka pampelišek klademe do kompotové sklenice. Střídavě po vrstvách je prosypáváme solí.Když je sklenice plná, zalijeme je octem a zavážeme fólií nebo uzavřeme víčkem
Pro úplnost uvádím jak můžeme vyrobit "falešné kapary" také ze zelených bobulí bezinek. Recept byl popsán Jaroslavem Skoumalem z Třebíče v příloze a zveřejněn v příloze časopisu "Zahradkář 6/2009."
Postup přípravy:Vyspělé, ale doposud zelené bobule bezinek opereme pod tekoucí vodou, otrháme stopky a vhodíme do vroucí vody a necháme jednou přejít varem.Pak je hned scedíme, na rozložené utěrce necháme osušit a vychladnout Po vsrtvách plníme bobule do čistě vypařených skleniček a vždy je trochu prosypeme solí.Nakonec po naplnění skleniček zasypeme soli.Zalijeme neředěným octem a setřeseme, aby ocet se solí rovnoměrně vyplnil sklenici; neměly by tam zůstat bublinky vzduchu.Sklenici uzavřeme víčkem a necháme asi 4 týdny v klidu uležet, pak se již nekazí a i když postupně odebíráme vydrží i více let.Poznámka: Zákal nálevu nevadí a kdyby došlo k jeho vysychání, tak přilijeme ocet. Při používání do omáček, na pomazánky aj. solíme pokrm až po vmíchání těchto kaparů, abychom jídlo nepřesolili.
Čaj z pampelišky
Suroviny:kořen pampelišky i s mladými listy, nasekané
Postup přípravy:Do 250 ml vody dáme dvě čajové lžičky pampeliškové směsi - drogy, necháme přejít varem a potom 15 minut ustát. Pijeme dva šálky denně.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME