Pampeliškové a bezinkové falešné kapary
(Recepty z časopisu "Zahrádkář", str. 45, březen 2006)
Mladá poupata pampelišek- naložená v soli a octě chutnají jako pravé kapary a vydrží velmi dlouho. Pampeliška obecně zlepšuje trávení, látkovou výměnu, je močopudná, podporuje činnost ledvin. Obsah hořčin příznivě ovlivňuje funkci jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin a usnadňuje průchod do dvanáctníku. Pampeliška je výborná proti chronické únavě a degradaci kostí a chrupavek. V mladých listech je obsaženo značné množství vitamínu C a kyselina křemičitá, v úborech jsou pak přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Pampelišku je možno používat při léčbě močových kamenů i při zánětu močových cest ve formě čaje. V kuchyních ji můžeme využít listy k přípravě čaje, octa, vína, do polévek, tvarohových pomazánek, do jarního salátu nebo připravit z uzavřených popupátek pampeliškové kapary a jako takové využívat. Falešné kapary můžeme připravit také z vyzrálých, ale ještě zelených bobulek bezinek.
Suroviny:
  • uzavřená poupata pampelišek
  • sůl
  • ocet
    Postup přípravy:
  • Natrhaná mladá, pevně uzavřená popupátka pampelišek klademe do kompotové sklenice.
  • Střídavě po vrstvách je prosypáváme solí.
  • Když je sklenice plná, zalijeme je octem a zavážeme fólií nebo uzavřeme víčkem
    Pro úplnost uvádím jak můžeme vyrobit "falešné kapary" také ze zelených bobulí bezinek. Recept byl popsán Jaroslavem Skoumalem z Třebíče v příloze a zveřejněn v příloze časopisu "Zahradkář 6/2009."
    Postup přípravy:
  • Vyspělé, ale doposud zelené bobule bezinek opereme pod tekoucí vodou, otrháme stopky a vhodíme do vroucí vody a necháme jednou přejít varem.
  • Pak je hned scedíme, na rozložené utěrce necháme osušit a vychladnout
  • Po vsrtvách plníme bobule do čistě vypařených skleniček a vždy je trochu prosypeme solí.
  • Nakonec po naplnění skleniček zasypeme soli.
  • Zalijeme neředěným octem a setřeseme, aby ocet se solí rovnoměrně vyplnil sklenici; neměly by tam zůstat bublinky vzduchu.
  • Sklenici uzavřeme víčkem a necháme asi 4 týdny v klidu uležet, pak se již nekazí a i když postupně odebíráme vydrží i více let.
  • Poznámka: Zákal nálevu nevadí a kdyby došlo k jeho vysychání, tak přilijeme ocet.
  • Při používání do omáček, na pomazánky aj. solíme pokrm až po vmíchání těchto kaparů, abychom jídlo nepřesolili.
  • Čaj z pampelišky
    Suroviny:
  • kořen pampelišky i s mladými listy, nasekané
    Postup přípravy:
  • Do 250 ml vody dáme dvě čajové lžičky pampeliškové směsi - drogy, necháme přejít varem a potom 15 minut ustát.
  • Pijeme dva šálky denně.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]