Nakládané švestky z Maďarska (2)
Nakládané švestky v červeném víně
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 238, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
Suroviny:1-1,5 kg švestek
Na nálev:1 litr červeného vína1 litr vody1 kg cukru1 ks celé skořice1 lusk vanilky (nebo sáček vanilkového cukru)3-4 hřebíčky
Postup přípravy:Pěkné zralé, ale bezvadně zdravé švestky opereme zlehka jen tak, aby zůstaly ojínělé. Vypeckujeme je opatrně, jen při tom potevřeme, aby ještě držely obě půlky spolu. Místo pecky vložíme do švestek oloupanou mandli. Švestky narovnáme do láhve se širokým hrdlem nebo sklenic uzaviratelných víčkem.
Připrava nálevuSvaříme víno s vodou cukrem, celou skořicí, vanilkou a hřebíčky. Takto připravený nálev nalejeme na švestky v lahvích / sklenicích a zavážeme je nebo uzavřeme víčkem. Sterilizujeme 10-15 minut v páře.
nahoru
Nakládané švestky v octě
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 239, Pannonia Budapešť. 1969, maďarská kuchyně)
Suroviny:1-1,5 kg švestek
Na nálev600 ml vinného nebo ovocného octa (5%)750 g cukru20 g celé skořice3-4 hřebíčky
Postup přípravy:Pěkné, zdravé zralé kyjovské švestky (které se od pecky oddělují) propícháme jehlou a narovnáme do lahví se širokým hrdlem.
Připrava nálevuOcet, cukr, celou skořice a několik hřebíčků vaříme v nálevu tak dlouho, aby jednou přešel var. Když vychladne, scedíme jej na švestky ve sklenicích a koření usušíme a uschováme. Sklenice zavážeme nebo uzavřeme šroubovým víčkem a necháme 10 dní stát na chladném místě.Jedenáctý den syrup ze švestek slijeme, přidáme do něj usušené koření a vařením zahustíme. Je-li dost hustý, vložíme do něj švestky a znovu povaříme 1-2 minuty. Ovoce pak vyndáme, dáme zpět do sklenic a vychladlý sirup na ně procedíme a sklenice uzavřeme až druhý den.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME