»"Korejci nasadí proti ptačí chřipce ostrý salát - Jihokorejská firma LG Electronics rozjela výrobu klimatizačních zařízení s filtrem, který obsahuje enzym obsažený v korejském národním jídle kimčchi. Látky z pikantního salátu podle vědců brání šíření smrtícího viru ptačí chřipky. Kimčchi je tradiční pokrm z nakrájeného hlávkového zelí, které se nechá uležet s česnekem, zázvorem, pórkem a pálivou paprikou. Salát má velmi silné aroma. Zejména v korejské kultuře se už po mnoho let kimčchi prezentuje jako zázračné jídlo s překvapujícími účinky na lidské zdraví. Mnoho Korejců jedlo kimčchi během epidemie SARS v roce 2003; věřili, že se tím ochrání před nákazou. Jihokorejští odborníci také zkoumali, zda lze extrakt ze salátu použít do krmiva pro kuřata jako prevenci proti chřipce. Jisté vědecké důkazy se objevily už dříve."«
»Prvni korejsky astronaut si do kosmu poveze zelný salát kimchi. Za dva roky chystá Jižní Korea vypravit do vesmíru svého prvního kosmonauta. Aby se na oběžné dráze cítil jako doma, připravují mu korejští vědci speciálně upravené národní pokrmy uzpůsobené pro požívání ve stavu beztíže. Vedle korejského národního jídla kimči si astronaut bude moci údajně pochutnávat také na tradiční pálivé omáčce "gochujang" nebo ženšenu, který má podle vědců posilující účinky na organismus. Jak ale upozornil internetový server Spiegel Online, otázkou zůstává, zda Korejcovo nadšení z netradiční vesmírné stravy budou sdílet i jeho ruští kolegové, kteří ho na palubě kosmické lodi Sojuz dopraví k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Kimči je totiž nakládané zelí s pikantními přísadami a způsobuje silný zápach z úst.«