Nakládané vlašské ořechy
(Starodávný rodinný recept od tety Maří Pancnerové, Kyjov 1928)Malý historický úvod: - Mezi kupou starších receptů, na zažloutlém papíře, jsem nalezl tento recept, popisující nakládání nezralých vlašských ořechů. Nakládané vlašské ořechy se používají i dnes a lze je údajně získat např. v Anglii běžně v supermarketech. Setkal jsem se s nimi v televizním pořadu "Dvě dámy při těle", kde byly hodně vychvalovány jako vhodná kořenící přísada do pokrmů a také zde padla zmínka, jak výtečně zlepšují chuť a zejména barvu gulášů. Zde je jeho přepis jak si ho zapsala moje teta Marie Čermáková - Pancnerová z Kyjova.
Suroviny:1 kg vlašských nezralých ořechů1 kg cukrurulička skořice6 hřebíčků
Postup přípravy:Vlašské ořechy možno jen tenkráte nakládati, je-li vnější slupka i skořepina ještě měkká, jinak ovšem musí být náležitě vzrostlé. Nejlepší doba je koncem června nebo počátek července. Chceme-li ořechy zavařovati, musíme je čerstvé natrhati, zavadlé jsou k tomu naprosto nevhodné. Nejdříve je propícháme dřívkem neb nadívací jehlou a položíme na 9 - 12 dní do studené vody. Vodu několikrát denně obnovíme a potom je ve vařící vodě tak dlouho vaříme, až se snadno jehlou byvše propíchnuty z této lehce se oddělují. Načež je naházíme na několik hodin do studené vody a pak dáme na síto okapati. Na 1 kg ořechů přečistíme 1 kg cukru a svaříme ho na velkou perlu. Ořechy, vtom necháme několikráte varem přejíti, načež vše společně vsypeme na porcelánovou mísu. Druhého dne se šťáva sleje, hustěji svaří a když vychladla, naleje se na ořechy. Po dvakráte 24 hodinách se opět šťáva sleje a svaří za stálého sbírání pěny. Ořechy se do cukru ponoří, potopí a chvíli tam vaří. Pak se vybéřou sběračkou a naloží do sklenice společně se skořicí a několika hřebíčky. Šťáva se ještě hustěji svaří a když vychladla, nalije se na ovoce. Je-li vše vychladlé, sklenice se obvážou obyčejným papírem a dolejí se v 8 - 14 dnech i přihlíží se k tomu, zda se šťáva nerozředila. Kdyby se tak stalo, museli bychom šťávu z ořechů slíti, na sirup svařiti a vychladlou opět na ovoce nalíti. Teprve tehdy, když úplně vychladla, obvážeme sklenici měchýřem, nebo uzavřeme velkou zátkou, která se obváže měchýřem a vaří se v páře.
Poznámka DDK - v dnešní době již asi použijeme modernější zavařovací techniku tj. sklenice s víčkem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME