Plněné papriky a rajčata mletým masem
(Václav Bervida:"Arabské menu", ČTK Repro, 1988, turecká kuchyně a arabská kuchyně)
Mleté maso v zelenině - v tomto případě plněné do paprik a rajčat je druhem pokrmu nazývaného obecně "dolma". V arabských zemích jsou s oblibou jako náplň používány směsi nasekaného nebo mletého jehněčího nebo hovězího masa, bylinek a rýže. Typickým obalem pro masové směsi jsou vinné a zelné listy. V podstatě však lze naplnit např. cibule, tykvičky, lilky, rajská jablíčka a papriky aj. Nad arabským původem tohoto jídla je možno zapochybovat. Plněné papriky a rajčata masovou směsí jsou servírovány zvlášť nebo společně nejen v Turecku (zde má asi jídlo původ), Libanonu, ale i v Řecku nebo Turecku. U nás velmi oblíbené plněné papriky jsou nejčastěji podávané s rajskou omáčkou a nočky.
Suroviny pro 4 - 6 osob:
  • 4 paprikové lusky
  • 4 větší rajčata
  • 250 - 300 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí)
  • 250 g vařené rýže
  • 3 velké cibule, posekané
  • 1 svazek petrželky, posekaný
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička omáčky harissa nebo chilli (můžeme případně vynechat)
  • 2 vejce
  • olej
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Mleté maso osolíme, opepříme, dochutíme koriandrem a paprikou.
  • Přidáme rýži, cibuli, petrželku a směs smažíme v oleji 15 minut za stálého míchání a dáme stranou.
  • Mezitím vydlabeme papriky a rajčata.
  • Vychladlou masovou směs - nádivku spojíme s vejci, naplníme do vydlabané zeleniny, kterou dáme na pekáčku zapéci na 30 minut do předehřáté trouby na 230 °C.
    Varianta:
  • Smícháme poloviční množství přichystané cibule se 150 g pokrájených žampiónů, osolíme, opepříme a nasucho podusíme na mírném ohni.
  • Přidáme trochu jogurtu a necháme přejít varem.
  • Naplníme rajčata a pak postupujeme jak bylo uvedeno výše.
    » Paprikovým luskům z Capsicum annuum, americké plodiny, kterou přivezli Španělé brzy po objevení Ameriky, se proto říkalo španělský pepř. Papriku u nás lidé znali jako koření, ale syrové lusky se nejedly, jen v restauracích připravovali "plněné papriky", plněné sekaným masem. Paprika jaksi splynula s pojmem Maďara. Když někdo vyslovil slovo Maďar, druhý hned asocioval "paprika". Proč se slovem "paprika" označovali muži, kteří překročili padesátku, to jsem bezpečně nezjistil. Podle mého názoru snad proto, že pensisté (státní úředníci mívali slušné peníze) rádi chodívali na dopolední "papričku".«

    (Prof. Mudr. Vladimír Vondráček, Dr Sc.:"Lékař vzpomíná (1895-1920)", Avicenum Praha, 1978)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]