Dolma - masové závitky ve vinných listech
(Převzato z "Kitchen Monkey", duben 2005, turecká kuchyně a arabská kuchyně)Dolma, Dolmades - vinné listy plněné směsí nasekaného nebo mletého masa (jehněčí, hovězí) bylinek a rýže. Obecně mohou být připraveny jako dolma naplněné a pak smotané ovocné nebo zeleninové listy do ruličky. Vedle vinných listů se velmi často zelné listy. V podstatě však může využita každá zelenina, kterou je možno naplnit: cibule, tykvičky, rajská jablíčka, lilky a papriky. U nás jsou nejoblíbenější dolmou plněné papriky s rajskou omáčkou. Naplněná zelenina může být snadno zmrazena a skladována do doby, kdy ji potřebujeme k přípravě pokrmu. Dolma je původem turecké jídlo, které bylo válečnými výboji Osmanů rozšířeno přes Střední východ na Kavkaz i do Evropy na Balkán. Každá země má pak svůj více méně odlišný způsob přípravy; například v Turecku se na dno nádoby pokládají vařené prasečí nožičky, v Libanonu porcovaná jehněčí tlama, v Jordánsku se dělají dolmy malinké jako jednohubky. Je to trochu pracné, avšak je to pak slavnostní jídlo, které slouží jako předkrm nebo hlavní chod.
Suroviny pro 40 - 50 závitků:1 balíček (asi 50 ks) vinných listů500 g mletého jehněčího (nebo jiné)1/4 šálku máty, jemně nasekané1/4 šálku petrželky, jemně nasekané1 velká cibule, nakrájená4 lžíce olivového oleje1 1/2 šálku nevařené dlouhozrnné rýže (nejlépe basmati)1 lžička soli1 citróny1 třetina balíčku másla (asi 80 g)2 šálky kuřecího vývaru
Postup přípravy:Do třech šálků vařící vody přidáme rýži a vaříme 10 minut nebo až je rýže téměř měkká. Pak rýži slijeme nebo scedíme, propereme studenou vodou a dáme stranou. Vybalíme vinné listy z balíčku a dáme pozor, abychom je neprotrhli. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vařící vodou, kde je necháme blanžírovat a nasáknout kapalinou asi 15 minut.Vinné listy scedíme, opláchneme studenou vodou, vyjmeme opatrně pomocí kuchyňských kleštiček na talíř.Na pánvi osmahneme mleté maso téměř dohněda a dáme je stranou.Na jiné pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme cibuli a osmahneme do sklovita, přidáme petržel, mátu, sůl a ještě několik minut ohříváme. Smícháme maso, cibuli, bylinky, rýži a promíchanou směs necháme vychladnout.Pro vegetariánskou verzi maso vynecháme a přidáme místo něho více cibule a rýže.Vybereme blanžírované vinné listy; malé a potrhané oddělíme, ty pak použijeme na vyložení dna pečící nádoby.Při rolování závitku - dolmy začínáme velkými listy, které položíme před sebe na pracovní desku širším okrajem k sobě.Lžící naneseme směs na list asi 2,5 cm od spodního okraje listu.List smotáme tak, abychom právě zakryli masitou směs.Pak přeložíme levý a pravý okraj listu přes smotek a pokračujeme v rolování až na konec listu.Závitky klademe na přiměřeně velký pečící plech nebo kastrol. Když máme veškerou směs spotřebovanou a zabalenou položíme nahoru na každou roličku kousky másla a tenká půlkolečka citrónu.Narovnané závitky zalijeme kuřecím vývarem.Nepoužijeme výše uvedené množství vývaru tehdy, jestliže použijeme menší pečící nádobu a je nebezpečí, že se může kapalina vylít.Dolmy zakryjeme odloženými nebo zbývajícími vinnými lístky, případně fólii nebo lehkým talířkem.Plech vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 1 až 1,5 hodiny.Pak nádobu vyjmeme a necháme vychladnout asi 10 minut.Dolmy naskládáme na velký podnos, pokapeme olivovým olejem, citrónovou šťávou a podáváme již nedočkavým přátelům.
nahoru
Mehshi - arabský plněný vinný list
(Václav Bervida:"Arabské menu", ČTK Repro Praha, 1988, arabská kuchyně)
Suroviny pro 6 osob:300 g hovězího masa30 mladých vinných lístů1 velkou cibuli6 lžíc rýže4 lžíce spařených a posekaných mandlí125 ml suššího bílého vína3 lžíce oleješpetku posekané máty (nebo sušené)špetku skořicesůl a pepř
Postup přípravy:Posekanou cibuli dáme na pár minut do horkého oleje osmažit, přidáme rýži a na zmírněném ohni opečeme dozlatova. Přidáme mandle, necháme ještě asi minutu na ohni. Sejmeme ze sporáku, přidáme maso, mátu, sůl, pepř a skořici a dobře promícháme. Vinné listy asi na minutu namočíme do teplé vody, aby zvláčněly, pak je vyjmeme sběračkou nebo cedníkem.Rozptrostřeme je, doprostřed každého vložíme lžíci masové směsi, na koncích listy složíme a ubalíme válečky, asi jako prst tlusté.Vložíme je do hrnce a zalijeme vínem; pokud se úplně nepotopí, což je nezbytné a doplníme ještě trochou vody.Vaříme zakryté asi 25 minut na mírném ohni, pak odstraníme pokličku, aby se tekutina zvolna téměř vyvařila.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME