Maďarské zelné závitky - Toltött káposzta
(maďarská kuchyně, recept do DDK zařazen při příležitosti vstupu země do EU, květen 2004)
Maďarská republika - byla přijata do EU spolu s dalšími kandidátskými zeměmi 1. května 2004. V Evropském parlamentu bude zemi zastupovat 24 poslanců a v ministerské Evropské radě bude zasedat 12 zástupců. O historii země a pojednání o výborné maďarské kuchyni najdeme v DDK v samostaném oddílu "Národní kuchyně" v kapitole "Maďarská kuchyně", kde jsou uvedeny odkazy na další typická národní maďarská jídla , které považuji za jedinečné. Jsou top guláš, halášlé, kuře na paprice aj.
Maďarská plněná kapustaSuroviny:
  • 1 střední hlávka zelí, odkrojíme srdíčko
  • 1,5 kg mletého vepřového masa
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 2 1/2 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 šálek "long grain" dlouhozrnné rýže<
  • 2 malá sklenice kyselého zelí
  • 1 šálek rostlinného oleje
  • 2 šálky mouky
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1,5 šálku vody (bude-li třeba)
    Postup přípravy:
  • Ve velkém hrnci povaříme po dobu 45 minut zelí.
  • Vodu scedíme a zelí necháme ochladit a pak opatrně oddělíme z hlávky list po listu.
  • Ve středně velkém hrnci uvaříme během asi 10 minut v osolené vodě rýži, pak ji scedíme a prolijeme studenou vodou.
  • Do velkého kastrolu vložíme mleté maso, rýži, cibuli 1/2 lžíce soli, pepř a papriku a dobře promícháme.
  • Z masové směsi vytváříme malé kuličky a pokládáme je do středu zelných listů.
  • Zelené listy srolujeme - zabalíme kolem masových kuliček.
  • Aby se smotky nerozmotávaly zajistíme je párátkem vpíchnutými skrze list do kuličky masa, pak je všechny odložíme stranou.
  • Z kyselého zelí vymačkáme a odcedíme kapalinu a vložíme je do velkého kastrolu.
  • Přidáme i zbývající listy zelí, které nakrájíme na proužky a přidáme závitky.
  • Zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby byly závitky potopeny a dusíme je pod pokličkou 2,5 až 3 hodiny.
  • Když dokončíme dušení, musíme zahustit kapalinu na omáčku jíškou.
  • Na menší pánvi připravíme zlatohnědou jíšku z 1 šálku oleje a 2 šálků mouky, osmahneme ji do zlatodohněda na středním ohni za stálého míchání a pak necháme ochladit.
  • Přidáme 1 lžičku česnekového prášku (nebo rozetřené stroužky) a jednu lžičku sladké papriky, 2 šálky vody a vše dobře rozmícháme do krémovité konzistence.
  • Závitky opatrně vyjmeme z hrnce a zbylou kapalinu zahustíme připravenou rozředěnou jíškou na omáčku.
  • Jestliže se nám zdá omáčka příliš hustá, přidáváme postupně a za stálého míchání malé množství vody (max. 1,5 šálku).
  • Pak do omáčky vložíme zpět závitky, opatrně prohodíme a podusíme ještě půl hodiny.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]