Maďarské zelné závitky - Toltött káposzta
(maďarská kuchyně, recept do DDK zařazen při příležitosti vstupu země do EU, květen 2004)Maďarská republika - byla přijata do EU spolu s dalšími kandidátskými zeměmi 1. května 2004. V Evropském parlamentu bude zemi zastupovat 24 poslanců a v ministerské Evropské radě bude zasedat 12 zástupců. O historii země a pojednání o výborné maďarské kuchyni najdeme v DDK v samostaném oddílu "Národní kuchyně" v kapitole "Maďarská kuchyně", kde jsou uvedeny odkazy na další typická národní maďarská jídla , které považuji za jedinečné. Jsou top guláš, halášlé, kuře na paprice aj.
Suroviny:1 střední hlávka zelí, odkrojíme srdíčko1,5 kg mletého vepřového masa1 velká cibule, nakrájená2 1/2 lžíce soli1 lžíce pepře2 lžičky sladké papriky2 šálek "long grain" dlouhozrnné rýže<2 malá sklenice kyselého zelí1 šálek rostlinného oleje2 šálky mouky2 šálky vody1 lžička česnekového prášku1 lžička sladké papriky1,5 šálku vody (bude-li třeba)
Postup přípravy:Ve velkém hrnci povaříme po dobu 45 minut zelí. Vodu scedíme a zelí necháme ochladit a pak opatrně oddělíme z hlávky list po listu. Ve středně velkém hrnci uvaříme během asi 10 minut v osolené vodě rýži, pak ji scedíme a prolijeme studenou vodou. Do velkého kastrolu vložíme mleté maso, rýži, cibuli 1/2 lžíce soli, pepř a papriku a dobře promícháme.Z masové směsi vytváříme malé kuličky a pokládáme je do středu zelných listů. Zelené listy srolujeme - zabalíme kolem masových kuliček. Aby se smotky nerozmotávaly zajistíme je párátkem vpíchnutými skrze list do kuličky masa, pak je všechny odložíme stranou.Z kyselého zelí vymačkáme a odcedíme kapalinu a vložíme je do velkého kastrolu. Přidáme i zbývající listy zelí, které nakrájíme na proužky a přidáme závitky. Zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby byly závitky potopeny a dusíme je pod pokličkou 2,5 až 3 hodiny. Když dokončíme dušení, musíme zahustit kapalinu na omáčku jíškou. Na menší pánvi připravíme zlatohnědou jíšku z 1 šálku oleje a 2 šálků mouky, osmahneme ji do zlatodohněda na středním ohni za stálého míchání a pak necháme ochladit. Přidáme 1 lžičku česnekového prášku (nebo rozetřené stroužky) a jednu lžičku sladké papriky, 2 šálky vody a vše dobře rozmícháme do krémovité konzistence. Závitky opatrně vyjmeme z hrnce a zbylou kapalinu zahustíme připravenou rozředěnou jíškou na omáčku. Jestliže se nám zdá omáčka příliš hustá, přidáváme postupně a za stálého míchání malé množství vody (max. 1,5 šálku). Pak do omáčky vložíme zpět závitky, opatrně prohodíme a podusíme ještě půl hodiny.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME