Thajský masový satay
(Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty ze stejnojmenného televizního seriálu, str.78, 1998, thajská kuchyně)
Temné noci jihovýchodní Asie jsou charakteristické a okouzlující svými ostrými záblesky, pocházejících z četných ohňů planoucí ve stáncích prodavačů satay. Satay je populární rychlé jídlo do ruky, rozšířené po celé této oblasti.
Suroviny:
Kořenící směs:2 hlavičky česneku, nakrájený2 lžičky mletého kardamomu1 lžička mletého koriandru1/2 lžičky římského kmínu (cumin)1 lžíce cukru1 lžíce rybí omáčkyšpetka soli1/4 šálku (50 ml) rostlinného oleje
Hlavní ingredience:600 g libového hovězího, kuřecího, jehněčího nebo vepřového, nakrájené na proužky
Na ozdobení:rajčata, okurka, malá šalotka bez slupky a listy hlávkového salátu
Postup přípravy:Nejdříve namočíme do vody aspoň na 2-3 hodiny silnější dřívka (zdvojené špejle). Také si nachystáme všechny ingredience, abychom je měli rychle při ruce. Smícháme všechny přísady určené pro kořenící směs ve středně velké nerezové nebo skleněné misce. Směs přísad vmícháme do masa. Maso necháme marinovat při pokojové teplotě po dobu jedné hodiny nebo je necháme v chladničce přes noc.Pakl předehřejeme gril nebo rožeň a maso napíchneme na zvlhčené kolíky, položíme na rošt a grilujeme po dobu 3 - 5 minut nebo až je maso upečené. Nenecháváme je však nikdy bez dozoru! Satay podáváme na talíři se zeleninou, ideálně se k tomu hodí arašídová pasta nebo okurková omáčka.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME