Masové knedlíčky ve smetanové omáčce
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", strana 292, Avicena Praha, 1979, švédská kuchyně)

Suroviny:
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 1 tvrdší žemle, namočená a rozmačkaná
  • pálivá paprika, dle chuti
  • sůl
  • olej na opečení
  • zelená petrželka
    Příloha: brambory s máslem a koprem, zeleninový salát nebo dušené fazolky

    Postup přípravy:
  • Na polovině másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli a po vychladnutí ji přidáme s jemně nakrájenou petrželkou a rozmačkanou žemlí k mletému masu.
  • Směs osolíme, okořeníme, dobře promícháme.
  • Utvoříme malé knedlíčky, které osmažíme ze všech stran na másle a pak je vyjmeme.
  • Zbylé máslo zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou.
  • Krátce povaříme, okořeníme a knedlíčky přidáme zpět do vzniklé smetanové omáčky.
  • Podáváme s vařenými brambory, politými máslem a posypanými jemně nakrájeným koprem, se zeleninovým salátem nebo dušenými fazolkami.
    » "V Blatné dělali i knedlíky. Naučila jsem se tam české, vídeňské, turecké . . ., krupičné, špekové, ovocné . . ., ale jak říkám, naučila . . ., to ještě zdaleka nebylo ono. Hodně se podávala srnčí nebo jelení játra, i paštiky z nich, koroptve, křepelky, například dušené s jablky, krocani, pečený či smažený kapoun. Pán měl rád karbanátky za studena . . . , a když vévodkyně vzhlédla, Barbellová řekla: "Paní Fanny . . . , je to dost prosté . . .", rozemlela telecí pečení, na 5-6 lžic masa a míchaných vajec dala strouhanku, lžíci sladké smetany a sůl. Dobře to promíchala a nadělala z toho karbanátky. Udělala hovězí polévku, dala do ní tolikéž sladké smetany a muškátový květ a povařila. Pak do toho vložila karbanátky a nechala je uvařit. Pán to měl prostě rád." Vévodkyně hleděla na kuchařku, hleděla pozorně, a hleděla na ni i Justina. «

    (Ladislav Fuks (1923-1994): "Vévodkyně a kuchařka", Praha, 1983)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]