Rostlinná másla, krémy a pasty

Holandské máslo z burských oříšků - Thajská arašídová pasta


Holandské máslo z burských oříšků - Peanut Butter
(Anne Marieke de Groot: "Home Cooking around the World, Overseaas Women´s Club of Bangalore, str. 269, březen 1997, holandská kuchyně)
Suroviny:
  • nesolené burské oříšky
  • 1 lžíce oleje pokud je třeba
  • sůl podle chuti
    Postup přípravy:
  • Na suché pánvi opražíme nesolené burské oříšky dozlatova.
  • Pak je vložíme je do mixeru a osolíme a rozmixujeme na konzistenci másla.
  • Jestliže je to nutné, přidáme 1 lžíci oleje.
  • Ochladíme.
    nahoru

    Thajská arašídová pasta
    (Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty z kanadského stejnojmenného televizního seriálu, str. 105, 1998, thajská kuchyně)
    Suroviny:
    Na kořenící pastu:
  • 1 lžíce drcené citrónové trávy
  • 2 - 3 špalíčky koriandrového kořene nebo stonku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka nakrájená
  • 1 lžička chilli koření
  • 1/2 lžičky drcených semínek římského kmínu (cumin)
  • 1/2 lžičky drcených koriandrových semínek
  • 1/2 lžičky krevetové pasty (nebo sardelové pasty -DDK)
    Koření:
  • 1-2 lžíce tamarindové vody (nebo v nouzi citrónové šťávy podle chuti)
  • 1-2 lžíce cukru
  • sůl podle chuti
  • šťáva z limetky/citrónu podle chuti
    Hlavní suroviny:
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 3 - 4 lžíce nesladkého křupavého arašídového másla

    Postup přípravy:
  • Připravíme si všechny suroviny, aby jsme je měli při ruce.
  • Nejlépe když použijeme mixer (ruční, stolní) nebo robot.
  • Všechny uvedené suroviny rozdrtíme na pastu hrubší konzistence.
  • Na malé pánvi na středním ohni rozehřejeme olej.
  • V horkém oleji osmahneme kořenící pastu a začne vonět a měnit barvu.
  • Přidáme kokosové mléko, tamarindovou vodu a cukr.
  • Mícháme a uvedeme do mírného varu.
  • Přidáme burákové máslo a pečlivě promícháme s omáčkou, ochutíme kořením, přidáme sůl, cukr a kapku rybí omáčky nebo čerstvé limetkové šťávy, vše nejlépe dáváme podle vlastní chuti.

    Poznámky DDK:
    Arašídové / burákové máslo
    - připravíme podle nahoře uvedeného receptu, nebo je můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy.
    Tamarindová voda- je již také k dispozici v uvedených prodejnách a v nouzi můžeme pastu jenom dokyselit citrónem nebo kapkou ovocného octa.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]