Rostlinná másla, krémy a pasty
Holandské máslo z burských oříšků - Thajská arašídová pasta
Holandské máslo z burských oříšků - Peanut Butter
(Anne Marieke de Groot: "Home Cooking around the World, Overseaas Women´s Club of Bangalore, str. 269, březen 1997, holandská kuchyně)
Suroviny:
nesolené burské oříšky1 lžíce oleje pokud je třebasůl podle chuti
Postup přípravy:Na suché pánvi opražíme nesolené burské oříšky dozlatova. Pak je vložíme je do mixeru a osolíme a rozmixujeme na konzistenci másla. Jestliže je to nutné, přidáme 1 lžíci oleje. Ochladíme.
nahoru
Thajská arašídová pasta
(Thomas Robson:"Entreé to Asia" recepty z kanadského stejnojmenného televizního seriálu, str. 105, 1998, thajská kuchyně)
Suroviny:
Na kořenící pastu:1 lžíce drcené citrónové trávy2 - 3 špalíčky koriandrového kořene nebo stonku2 stroužky česneku1 šalotka nakrájená1 lžička chilli koření1/2 lžičky drcených semínek římského kmínu (cumin)1/2 lžičky drcených koriandrových semínek1/2 lžičky krevetové pasty (nebo sardelové pasty -DDK)
Koření:1-2 lžíce tamarindové vody (nebo v nouzi citrónové šťávy podle chuti)1-2 lžíce cukrusůl podle chutišťáva z limetky/citrónu podle chuti
Hlavní suroviny:2 lžíce rostlinného oleje1 šálek kokosového mléka3 - 4 lžíce nesladkého křupavého arašídového másla
Postup přípravy:Připravíme si všechny suroviny, aby jsme je měli při ruce. Nejlépe když použijeme mixer (ruční, stolní) nebo robot. Všechny uvedené suroviny rozdrtíme na pastu hrubší konzistence. Na malé pánvi na středním ohni rozehřejeme olej. V horkém oleji osmahneme kořenící pastu a začne vonět a měnit barvu. Přidáme kokosové mléko, tamarindovou vodu a cukr. Mícháme a uvedeme do mírného varu. Přidáme burákové máslo a pečlivě promícháme s omáčkou, ochutíme kořením, přidáme sůl, cukr a kapku rybí omáčky nebo čerstvé limetkové šťávy, vše nejlépe dáváme podle vlastní chuti.
Poznámky DDK:
Arašídové / burákové máslo - připravíme podle nahoře uvedeného receptu, nebo je můžeme koupit v prodejnách zdravé výživy.
Tamarindová voda- je již také k dispozici v uvedených prodejnách a v nouzi můžeme pastu jenom dokyselit citrónem nebo kapkou ovocného octa.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME