Zadělávaný hrášek s osmaženými houskami ve vaječném těstíčku
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:1 kg mraženého zeleného hrášku;400 ml mléka60 g mouky50 g másla1 svazek petrželové natě
3 celá vejce4 žemle1 stroužek česneku1 polévková lžíce smetany500 ml oleje na smaženíkrystalový cukr, sůl, bílý pepř - vše podle chuti
Příloha: opečené housky ve vajíčku
Postup přípravy:Příprava zadělávaného hrášku:Rozehřejeme kousek másla na pánvi a na něm osmahneme asi půlku cibule pokrájené na velmi drobné kostičky. Použijeme mražený hrášek, ten se poměrně rychle uvaří; my potřebujeme, aby se cibule za tuto poměrně krátkou dobu v omáčce rozvařila, proto ji musíme nakrájet velmi najemno.Na sklovitě osmahnutou cibulku nasypeme zmrazený hrášek. Cibulka osmažená na másle vytváří pokrmu ten správný základ.Malinko promícháme a zalijeme částečně vodou a částečně mlékem tak, aby byl hrášek právě zakryt kapalinou.Mléko jídlu dodá sametovou konzistenci a jemnou chuť.(Nesmíme na hrášek nalít příliš hodně tekutin, protože by pak výsledné jídlo bylo moc řídké).Přidáme ještě pár snítek najemno posekané petrželky a začneme ochucovat.Napřed přidáme opatrně sůl, bílý pepř a dochutíme krystalovým cukrem.Teď necháme hrášek být - ať sporák ukáže co umí. Za chvíli se podíváme jestli hrášek již změknul.Mezitím připravíme máslovou zásmažku na zahuštění omáčky. Kousíček másla rozpustíme a přisypeme mouku. Mícháme a smažíme dokud zásmažka nezhnědne.Horkou zásmažku zalijeme studenou vodou, pečlivě ji rozmícháme, aby v ní nezůstaly žmolky a nalijeme do hrášku.Chvilku povaříme a podáváme s opečenými houskami obalenými ve vajíčku.
Připrava opečených housek obalených ve vajíčku:Na smažení ve vajíčku jsou nejlepší housky den nebo dva dny staré a pěkně vyschlé, aby dobře nasákly vajíčkem. Rozbijeme vajíčka a rozmícháme vidličkou s trochou kyselé smetany a malinko nasekaného česneku.Na pánvi rozpálíme olej a housku omočíme ve směsi s vajíčkem, položíme do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran dozlatova.Když je vyjmeme položíme je na papírový ubrousek, aby vsákl nadbytečný olej.
Podávání:Zadělávaný hrášek podáváme na talíři obložený smaženými houskami obalenými ve vajíčku.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME