Zadělávaný hrášek s osmaženými houskami ve vaječném těstíčku
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 kg mraženého zeleného hrášku;
  • 400 ml mléka
  • 60 g mouky
  • 50 g másla
  • 1 svazek petrželové natě
  • 3 celá vejce
  • 4 žemle
  • 1 stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce smetany
  • 500 ml oleje na smažení
  • krystalový cukr, sůl, bílý pepř - vše podle chuti
    Příloha: opečené housky ve vajíčku

    Postup přípravy:Příprava zadělávaného hrášku:
  • Rozehřejeme kousek másla na pánvi a na něm osmahneme asi půlku cibule pokrájené na velmi drobné kostičky. Použijeme mražený hrášek, ten se poměrně rychle uvaří; my potřebujeme, aby se cibule za tuto poměrně krátkou dobu v omáčce rozvařila, proto ji musíme nakrájet velmi najemno.
  • Na sklovitě osmahnutou cibulku nasypeme zmrazený hrášek. Cibulka osmažená na másle vytváří pokrmu ten správný základ.
  • Malinko promícháme a zalijeme částečně vodou a částečně mlékem tak, aby byl hrášek právě zakryt kapalinou.
  • Mléko jídlu dodá sametovou konzistenci a jemnou chuť.(Nesmíme na hrášek nalít příliš hodně tekutin, protože by pak výsledné jídlo bylo moc řídké).
  • Přidáme ještě pár snítek najemno posekané petrželky a začneme ochucovat.
  • Napřed přidáme opatrně sůl, bílý pepř a dochutíme krystalovým cukrem.
  • Teď necháme hrášek být - ať sporák ukáže co umí. Za chvíli se podíváme jestli hrášek již změknul.
  • Mezitím připravíme máslovou zásmažku na zahuštění omáčky. Kousíček másla rozpustíme a přisypeme mouku.
  • Mícháme a smažíme dokud zásmažka nezhnědne.
  • Horkou zásmažku zalijeme studenou vodou, pečlivě ji rozmícháme, aby v ní nezůstaly žmolky a nalijeme do hrášku.
  • Chvilku povaříme a podáváme s opečenými houskami obalenými ve vajíčku.
    Připrava opečených housek obalených ve vajíčku:
  • Na smažení ve vajíčku jsou nejlepší housky den nebo dva dny staré a pěkně vyschlé, aby dobře nasákly vajíčkem.
  • Rozbijeme vajíčka a rozmícháme vidličkou s trochou kyselé smetany a malinko nasekaného česneku.
  • Na pánvi rozpálíme olej a housku omočíme ve směsi s vajíčkem, položíme do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran dozlatova.
  • Když je vyjmeme položíme je na papírový ubrousek, aby vsákl nadbytečný olej.
    Podávání:
  • Zadělávaný hrášek podáváme na talíři obložený smaženými houskami obalenými ve vajíčku.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]